Podzimní koláče: Bezlepkový linecký koláč s jablky
POTŘEBUJETE: NA TEŠTO: 200 g másla 2 vejce 1 polévkovou lžíci vody 2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta
NA NÁPLŇ: 1 hrst sušených brusinek 1 kg jablek 2 Vanilinové cukry Labeta 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme na náplň, uhladíme a zarovnáme. Pečeme v troubě zahřáté na 180 °C cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví. Náš tip: Aby se těsto nelepilo na váleček, můžeme ho rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.