Podzimní koláče: Španělský kořeněný hruškový koláč

POTŘEBUJETE: 110 g másla 140 g třtinového cukru 3 vejce 180 g hladké dortové mouky Babiččina volba 1 lžička prášku do pečiva 100 g bílého jogurtu 2 zralé hrušky
NA KOŘENICÍ SMĚS: kousek zázvoru 1 limetku 1 lžička kardamomu ½ lžičky mleté skořice
Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny a do směsi pak postupně po jednom zašleháme všechna vejce. Ke směsi přisypeme i mouku, prášek do pečiva, jogurt a kořenicí směs. Tu si připravíme tak, že zázvor nastrouháme najemno (potřebujeme množství cca 2 lžíce), stejně jako kůru z limetky, oboje dáme do hmoždíře, přidáme kardamom, skořici a společně utlučeme. Vše dobře zpracujeme do vláčného těsta, které nalijeme do formy o průměru 25 cm vymazané máslem a vysypané moukou. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na klínky. Rozprostřeme na těsto a lehce je do něj vmáčkneme. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Před podáváním necháme zcela vychladnout a pocukrujeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.