Podzimní koláče: Apple pie
POTŘEBUJETE: NA TEŠTO: 350 g hladké špaldové mouky Babiččina volba 225 g změklého másla 50 g krupicového cukru 1 vejce 1 žloutek
NA NÁPLŇ: 8 jablek oloupaných a pokrájených na měsíčky 1 citron 125 g krupicového cukru 1 lžíci skořice špetku muškátového oříšku 2 lžíce amaretta, brandy nebo koňaku 20 g strouhaného másla
NA POTŘENÍ: 1 vejce 20 g třtinového nebo kokosového cukru
V míse vyšleháme máslo a cukr, poté přimícháme vejce a žloutek. Směs by měla konzistencí připomínat míchaná vajíčka. Postupně přidáváme mouku a nakonec těsto řádně zpracujeme rukama. Poté ho zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočívat v lednici. Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky (na tento koláč se nejčastěji používají zelená jablka Granny Smith, jsou lehce nakyslá a plná šťávy, dobře ale poslouží i jiná). Dáme je do hrnce, přidáme citronovou šťávu z celého citronu, cukr, skořici a muškátový oříšek, přilijeme alkohol, asi 5 – 6 lžic vody a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut, pak přidáme máslo, promícháme a dáme stranou. Těsto vyválíme a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm, přesahující okraje odřízneme. Na těsto naneseme jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopíme – záleží na nás, jestli utvoříme proužky anebo celou pokličku a třeba doplníme o vykrojené lístečky. Potřeme rozšlehaným vejcem s cukrem, dáme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme 20–25 minut.
Více receptů najdete v tištěšném Aha! pro ženy číslo 42.