Regionální kuchařka: Pečená husa s jablky
POTŘEBUJETE: 1 husu o velikost cca 4 kg sůl kmín 2 jablka horkou vodu na podlévání
Z husy okrájíme sádlo a vyndáme drůbky. Uřízneme krk a zařízneme křídla. Pak ji omyjeme, osušíme, potřeme solí a pokmínujeme. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů. Necháme asi 15 minut ve vyhřáté troubě zatáhnout, poté podlijeme horkou vodou a odložíme ji jablky zbavenými jádřinců a nakrájenými na čtvrtiny. Přiklopíme druhou polovinou pekáče, pokud nestačí, pomůžeme si alobalem. Teplotu stáhneme na 160°C. Celkově trvá pečení 3 – 4 hodiny. Během pečení propichujeme vidličkou kůži mezi stehny a trupem a mezi křídly a trupem. Nikoliv však až do masa. Husa začne během pečení pouštět sádlo. Jakmile je vyškvařené a čiré, začneme je z pekáče odebírat sběračkou do většího hrnku. Poté, co je velká část sádla odebrána, husu znovu podlijeme horkou vodou. Průběžně přeléváme odebraným sádlem. Když hřbet husy zezlátne, v pekáči ji otočíme a průběžně dál odebíráme sádlo. Posledních dvacet minut zvýšíme teplotu na 200°C a husu pečeme odkrytou, bez horního dílu pekáče. Měkkou husu vyndáme z pekáče na mísu a překryjeme alobalem. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, aby bylo dost šťávy k pečínce. Necháme povařit. Husu naporcujeme, vložíme zpět do pekáče a necháme chvíli odpočinout v otevřené troubě. Servírujeme lehce přelitou šťávou a podáváme s dušeným zelím a knedlíkem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.