Regionální kuchařka: Hlucké vdolečky
POTŘEBUJETE: 250 ml mléka 80 g droždí 4 žloutky 200 g másla 150 g cukru moučky 1 lžičku soli kůru z 1 citronu 2 vejce 1 kg hladké mouky olej na vytření mísy
Na náplň: 750 g měkkého tvarohu 150g cukru krupice 1 vanilkový cukr 1 žloutek 50 g rozinek ½ hrnku švestkových povidel
Na drobenku: 350 g polohrubé mouky 250g cukru moučky 250g másla
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Utřeme žloutky s máslem, pak vmícháme cukr. Přidáme směs do kvásku a postupně přimícháme sůl, mléko, nastrouhanou citronovou kůru a 1 vejce. Potom postupně přidáváme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a dáme kynout na teplé místo do mísy tence vytřené olejem. Mezitím připravíme náplň z tvarohu, cukru, vanilkového cukru, žloutku a rozinek. Nachystáme si také drobenku z mouky, cukru a másla. Dáme ji do chladu. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a odkrajujeme z něj lžičkou kousky, z nichž tvarujeme placičky. Naplníme tvarohovou nádivkou, uzavřeme do kuličky a důkladně spojíme okraje. Spojem dolů je klademe na vymazaný plech. Do každé kuličky uděláme shora důlek a potřeme ji zbylým rozšlehaným vejcem. Do důlku dáme trochu povidel a navrch přidáme drobenku. Troubu rozehřejeme na 190°C a vdolečky pečeme, dokud nezezlátnou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.