Regionální kuchařka: Kulajda
POTŘEBUJETE: 5 brambor 30 g sušených hub 4 lžíce sádla 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce nasekaného kopru 200 ml smetany 4 čerstvá vejce ocet kmín sůl, pepř
Sušené houby dáme hodinu před vařením namočit. Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostky, přidáme namočené houby a zalijeme 750 ml vody. Osolíme, přidáme trochu kmínu a pepře a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a vaříme, dokud brambory nezměknou. Ze sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou naředíme trochou vody z polévky a pečlivě rozmícháme. Jíšku přidáme do hrnce k polévce a opět důkladně promícháme. Vmícháme do ní také najemno nasekaný kopr a smetanu, dle potřeby dosolíme. Necháme probublávat a mezitím si připravíme ztracená vejce. Do menšího hrnce nalijeme vodu, přidáme lžičku soli, lžíci octa, přivedeme k mírnému varu a necháme jemně probublávat. Vejce po jednom rozklepáváme do misky, ze které je opatrně vkládáme do kastrolku a vaříme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal měkký a obalil se bílkem. Když jsou vejce hotová, opatrně je vyjmeme a vložíme do studené vody. Nakonec vejce položíme na dno talíře a zalijeme je horkou kulajdou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.