Regionální kuchařka: Tradiční houbová omáčka

POTŘEBUJETE: 2 hrsti sušených hub 2 lžíce polohrubé mouky 250 ml smetany ke šlehání 300 ml vody 1 cibule 1 lžíce sádla 1 lžíce octa 5 – 6 kusů kyselých okurek sůl pepř
Ještě před vařením namočíme alespoň na hodinu sušené houby. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na sádle. Přidáme namočené houby, sůl, 150 ml vody a vaříme cca půl hodiny do měkka. Ve chvíli, kdy jsou houby uvařené, přilijeme vařící vodu (zbylých cca 150 ml) a přidáme pepř dle chuti. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali polohrubou mouku a zavaříme na hustotu omáčky podle našich zvyklostí. Dobře provaříme a okyselíme octem. Omáčka by měla být smetanově hladká a voňavá po houbách. Do hotové omáčky vložíme na plátky nakrájené kyselé okurky. Tradičně se podávala s vařenými bramborami, ale je možné ji dávat k masu i knedlíkům.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.