Regionální kuchařka: Pečený bažant na víně ze zámku Konopiště
POTŘEBUJETE: 2 bažanty 200 g slaniny 2 mrkve 2 petržele ¼ celeru 1 velkou cibuli divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) vývar z bažanta červené víno mletý pepř sůl
Staženého a očištěného bažanta rozčtvrtíme, prošpikujeme částí slaniny, páteř oddělíme. Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme ji na dno pekáče, pokryjeme na kostičky nakrájenou slaninou, odseknuté kosti, v sítku nebo gáze divoké koření. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vývarem a červeným vínem. V rozehřáté troubě necháme bažanta při 200 °C na 15 – 20 minut »zatáhnout« bez pokličky, poté přiklopíme a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Podáváme se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.