Regionální kuchařka: Makový závin s povidly a marmeládou
POTŘEBUJETE: Na náplň: 300 g mletého máku 450 ml mléka 60 g rybízové marmelády 60 g povidel 2 zarovnané lžičky mleté skořice 100 g cukru šťávu z ½ citronu
Na těsto: 180 ml vlažného mléka 500 g hladké mouky 30 g čerstvého droždí 60 g cukru krupice 10 g vanilkového cukru 60 g změklého sádla 1 vejce 1 lžičku soli
Na potření: 1 vejce 1 lžíce mléka
Nejprve si připravíme náplň – mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném ohni za stálého míchání vaříme alespoň 10 minut do změknutí máku. Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu, povidla, skořici, cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout. Pak uděláme těsto. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme část vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a ze stran zamícháváme postupně mouku, aby vzniklo těstíčko o konzistenci těsta na lívance. Povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. K těstu pak nalijeme zbytek mléka, přidáme oba cukry, sádlo, vejce i sůl a prohněteme, aby vzniklo tužší těsto. Uhnětené těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku o rozměru asi 30 x 30 cm. Každou placku potřeme polovinou náplně. Jeden okraj těsta necháme vždy asi 2 cm bez náplně, tuto část těsta natřeme směsí vajíčka a mléka. Opatrně zavineme placku tak, aby potřená část těsta závin uzavírala, a přesuneme na plech s pečicím papírem. Spoj závinu musí být dole, aby se při kynutí a následném pečení nerozevíral. Necháme kynout dalších cca 40 minut. Troubu mezi tím rozehřejeme na 160 °C, záviny potřeme směsí vajíčka s mlékem a pečeme cca 40 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.