Regionální kuchařka: Plzeňský guláš s karlovarským knedlíkem

POTŘEBUJETE: 2 kg hovězí kližky 500 g cibule 40 g česneku mletou sladkou papriku 500 ml vývaru z kostí hladkou mouku 100 g slaniny 150 g sádla sůl mletý pepř 50 g sterilované kapie 50 g sterilovaného celeru 200 g uvařených vajec
Na knedlíky: 7 housek 175 ml mléka 2 lžíce nasekané petrželky 2 žloutky 100 g hrubé mouky muškátový květ sůl 2 bílky
Maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kostičky. Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle do tmavě zlaté barvy. Ke konci restování přidáme kostičky slaniny, aby se nespálily. Poté na základ vložíme maso a opět ho restujeme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Na orestované maso nasypeme mletou papriku, snížíme teplotu a pozvolna pokračujeme v restování. Následně vše zalijeme teplým vývarem, ochutíme solí, pepřem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho, odvaříme veškerou tekutinu, poté ho zaprášíme hladkou moukou, orestujeme ji do barvy základu, zalijeme studeným vývarem, metlou rozšleháme a provaříme asi 20 minut. Omáčku přecedíme na maso přes jemný cedník. Nakonec guláš dochutíme strouhaným česnekem a necháme krátce přejít varem.
Pečivo dáme na plech na pár hodin oschnout. Pak ho v míse pokropíme mlékem, promneme a smícháme s petrželkou. Zbylé mléko a žloutky prošleháme a nalijeme do mísy k rohlíkům. Přisypeme mouku, muškátový květ, osolíme a promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Na pracovní ploše rozprostřeme navlhčené plátno, dáme na něj polovinu těsta, zabalíme do válečku a svážeme okraje provázkem. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta. Dáme vařit do vroucí vody na 20 minut. Po 10 minutách je obrátíme. Guláš podáváme s nakrájenými knedlíky, ozdobený kapií, celerem a vejci (není nutné).
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.