Podzimní koláče: Ořechový koláč s jablky
POTŘEBUJETE: 3 jablka
NA TĚSTO: 250 g hery máslové 300 g špaldové celozrnné mouky Pernerka 200 g mletých oříšků (vlašské, mandle …) 1x prášek do pečiva 100 g cukru
NA NÁPLŇ: 4 bílky 100 g cukru
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a naporcujeme na malé kostičky, případně nastrouháme. Heru necháme povolit při pokojové teplotě, nakrájíme na kostky a smícháme se všemi surovinami na těsto. Ze směsi vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části v poměru 1:2. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské folie a dáme do mrazáku, zbytek těsta také zabalíme a dáme na hodinu vychladit do lednice. Těsto z lednice použijeme na spodek korpusu – vyválíme ho na plát a dáme do koláčové formy o průměru 27 cm, případně můžeme do formy ručně upěchovat. Na korpus rozprostřeme jablíčka, na ně nalijeme tuhý sníh vyšlehaný ze 4 bílků a cukru a navrch nastrouháme těsto z mrazáku. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut, průběžně hlídáme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.