Podzimní zavařování: Kdoulová povidla z pomalého hrnce
POTŘEBUJETE: 3 kg pokrájených kdoulí 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta 2 lžíce octa hřebíček, skořici a vanilku dle chuti
Kdoule omyjeme a pokrájíme (není potřeba loupat, chloupky při omytí opadají). Nakrájené kdoule nasypeme do pomalého hrnce, přidáme ocet a koření (to můžeme ale i zcela vynechat). Na pomalém hrnci nastavíme dobu vaření 8 hodin. Vyjmeme koření a měkké kdoule rozmixujeme. Do nich zamícháme želírovací cukr, případně ještě dochutíme, a tentokrát zapneme hrnec na 12 hodin. Voda se bude pomalu odpařovat, takže je potřeba občas povidla promíchat. Hotová povidla naplníme do čistých sterilizovaných skleniček, vydezinfikujeme hrdla a víčka (třeba alkoholem) a zavařujeme 20 minut.
Více receptů nbajdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.