Slavnosti v Domažlicích: Pravý chodský koláč krok za krokem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Slavnosti v Domažlicích: Pravý chodský koláč krok za krokem

Na hotové koláče se sbíhají sliny.
Na hotové koláče se sbíhají sliny. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Domažlicemi a okolím se line vůně koláčů. Je to neklamné znamení, že o víkendu probíhají tradiční Chodské slavnosti a každý chce mít na stole pochoutku, která k nim neodmyslitelně patří. Jen v pekárně rodiny Vondroviců v Bořicích jich napečou devět tisíc!

Aby to stihli, začali péct už ve čtvrtek ráno. „Jsme tady ve dne v noci a skončíme v sobotu odpoledne. Vše musí být čerstvé. Nic tu nepečeme do zásoby,“ vysvětlila Aha! Lenka Vondrovicová (46). Při pečení spotřebují celkem 900 kg mouky, 2,5 tuny tvarohu, 670 kg cukru, 520 kg povidel a 140 kg máku. „Jedna várka těsta je z 20 kilogramů mouky a upeče se z ní 220 koláčů,“ prozradila pekařka. Pravá merhovačka Koláče jsou bohatě zdobené, v chodském nářečí jde o tzv. merhování. Ornamenty se do rozetřeného tvarohu dělají povidly a mákem. Pekařky se předvádějí v kreativitě, každá má svůj styl. „Když vidím koláč, přesně vím, která z nás ho zdobila,“ řekla Petra Vondrovicová (19). Parádit koláče ji v sedmi letech naučila babička Marie (71), teď je nejmladší merhovačkou v Bořicích.

Recept na pochoutku (5 kusů):

Potřebujete: 1kg polohrubé mouky, 250 g másla, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, jeden vanilkový cukr, lžíci rumu, 6 žloutků, 0,4 l vlažného mléka

Příprava: Droždí necháme vzejít v trošce vlažného mléka, mouky a cukru. Do mísy dáme prosátou mouku a přidáme žloutky. Tuk rozpustíme, smícháme s mlékem a spolu s kváskem vlijeme do mísy. Zaděláme nepříliš tuhé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Při kynutí přichystáme...

Tvaroh: 1,5 kg měkkého tvarohu smícháme se 4 žloutky a sněhem ze 4 bílků. Přidáme 200 g moučkového cukru, několik lžic rumu a 0,4 l smetany. Můžeme přimíchat i 50 g másla. Mák: 500 g umletého máku s dvěma lžícemi cukru spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Přidáme 1 vejce, 50 g másla a promícháme. Povidla: Některé hospodyňky je okoření špetkou skořice nebo hřebíčku a přidá se trocha rumu.

Nakonec smetana

Z vykynutého těsta vytvarujeme malé bochánky a vyválíme koláče až po tukem namazanou část. Okraje potřeme žloutkem, na prostředek namažeme tvarohovou směs a uhladíme. Povidly a mákem kreslíme ornamenty, posypeme krájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu a pečeme ve vyhřáté troubě. Nakonec je polijeme hustou smetanou.

Chuť je až druhá

Dříve voněly Chodsku koláče z kuchyně v každém stavení, teď si je však lidé raději kupují. „Doma pečou už jen starší ročníky,“ uvedl ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl. U koláčů se vždy jednalo o slavnostní jídlo a mít je na stole byl pro většinu Chodů luxus. Jsou výjimečné tím, že u nich v první řadě nejde o chuť. „Důležitější je, jak vypadají,“ dodal muzejník.

Víte, že...

...Chodské slavnosti byla původně Svatovavřinecká pouť? Koná se vždy první neděli po 10. srpnu. V roce 1939 řerostla ve velkou vlasteneckou slavnost proti německé okupaci, které se zúčastnilo 120 000 lidí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.