Kávové recepty. Kávový čoko dort
POTŘEBUJETE: 175 g másla 200 g třtinového cukru 100 g krupicového cukru 1 lžičku vanilkového extraktu 275 g hladké mouky 50 g kakaa holandského typu 1 lžíci prášku do pečiva sůl 150 ml silné kávy 150 ml mléka 5 bílků
Na krém z bílé čokolády: 5 žloutků 75 g krupicového cukru 25 g škrobu 250 ml plnotučného mléka 1 vanilkový lusk 75 g bílé čokolády
Na krém z tmavé čokolády: 100 g másla 150 g tmavé čokolády 1 lžíci medu 120 ml smetany ke šlehání
Na krém z bílé čokolády dáme do misky žloutky, cukr a škrob a vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Ve středním hrnci zahřejeme mléko, přidáme vanilkovou dřeň i s luskem. Horké mléko pomalu vlijeme do žloutkové pěny a zašleháme. Poté vše vratíme do hrnce a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Vyjmeme vanilkový lusk. Krém vlijeme do mísy, přisypeme bílou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a s krémem zcela nespojí. Na hotový krém přitiskneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup, a dáme alespoň na 2 hodiny chladit. Na dort vymažeme 3 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložíme je pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Na korpus vyšleháme v míse máslo a oba cukry do světlé pěny. Zašleháme vanilkový extrakt. V další míse smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Mléko a kávu slijeme do velkého hrnku nebo sklenice. Po částech zašleháme do máslové pěny bílky, poté opět po částech zapracujeme střídavě moučnou směs a kávu s mlékem. Těsto rozdělíme do připravených forem a pečeme 30–40 minut. Necháme 10 minut stát a potom vyjmeme z formy a dáme na mřížku vychladnout. Na krém z tmavé čokolády necháme rozpustit máslo, čokoládu a med nad vodní lázní. Průběžně mícháme, dokud se vše nespojí v hladký krém. Sejmeme z plotny, přilijeme smetanu, promícháme a necháme zchladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence. Sestavíme dort. Korpusy seřízneme tak, aby byly na povrchu rovné, odřezky dáme do misky a rozdrobíme na drobečky k obalení dortu. Jeden z korpusů dáme na servírovací tác a naneseme na něj polovinu krému z bílé čokolády. Přiklopíme druhým korpusem a zopakujeme Zakončíme posledním korpusem a potřeme strany i vršek dortu krémem z tmavé čokolády. Nakonec na potřené plochy zlehka přitiskneme nadrobené odřezky z korpusů. Dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Více receptů s kávou najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.