Husa na Svatého Martina: Husí roláda na pivě
POTŘEBUJETE: ½ husy 1 jablko 2 cibule 2 snítky rozmarýnu sůl kmín 500 ml tmavého piva
Na nádivku: 2 lžíce oleje 1 cibuli 250 g uzeného bůčku 3 housky 1 hrst nasekané petrželky 3 vejce muškátový oříšek mletý pepř
Půlku husy vykostíme, zbytky můžeme například použít na přípravu vývaru. Pak si připravíme nádivku – na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené a opečeme. Housky nakrájíme na kostičky, přidáme petrželku a zchladlou cibuli s uzeným. Vmícháme žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Plát masa rozložíme na fólii masitou částí k sobě. Lehce osolíme a rozložíme nádivku. Pak pomocí fólie stočíme do rolády, stáhneme provázkem. Roládu dáme do pekáče, osolíme ji zvrchu, posypeme nakrájenou cibulí, kousky jablek, kmínem a rozmarýnem. Nakonec zalijeme pivem a přikryjeme poklicí. Pečeme 3 až 4 hodiny v troubě vyhřáté na 150 ºC. Roládu vyjmeme, šťávu zalijeme trochou vody, necháme zredukovat a propasírujeme. Dochutíme podle potřeby.
Více receptů najdete vt ištěném Aha! pro ženy číslo 45.