Čarování se zbytky z kuchyně: Zeleninový vývar

POTŘEBUJETE: Jakékoli zbytky zeleniny a bylinek: slupky cibule, česneku, mrkve, petržele, celeru, brambor košťály brokolice, květáku, zelí, kapusty stonky či ovadlé lístky koriandru, tymiánu, rozmarýnu, bazalky nať celeru, mrkve nožičky z hlívy či žampionů ovadlé kusy zeleniny olej studenou vodu sůl 2 lžíce zvětralého vína nebo vinného octa
Všechny slupky, košťály atd. by měly být zdravé, dokonale umyté a bez hlíny (ideálně je očistíme již při předchozím zpracovávání). Vzhledem k tomu, že nemusíme mít všechny odkrojky a zbytky najednou, je dobré schovávat si vše v mrazáku v pytlíčku a průběžně množství doplňovat. Až budeme mít nastřádáno, dáme vše do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu, poté plamen ztlumíme a necháme probublávat 45 – 60 minut. Těsně ke konci vaření přilijeme víno nebo vinný ocet. Poté přecedíme, podle chuti osolíme a použijeme jako základ na polévku, k ochucení rýže či jiných pokrmů. V lednici vydrží vývar asi tři dny, případně ho můžeme zamrazit na později.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.