Čarování se zbytky z kuchyně: Pesto z mrkvové natě
POTŘEBUJETE: čerstvou nať ze svazku mrkve 2 stroužky česneku 3 lžíce slunečnicových semínek olivový olej 1 citron sůl pepř
Nať důkladně opereme, necháme okapat a poté ze stonku otrháme lístky, které nasekáme na velmi jemno. Čím drobnější budou kousky, tím pak bude lepší struktura pesta. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a nasekáme nadrobno. Všechny zpracované ingredience dáme do misky, přilijeme asi 6 lžic olivového oleje a šťávu z citronu a vše smícháme. Pokud je směs sušší, opatrně přidáme ještě trochu olivového oleje. Podle chuti osolíme a opepříme a ještě důkladně promícháme, případně můžeme i opatrně promixovat. Dáme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v lednici, spotřebujeme do pár dní. Pokud chceme, aby nám pesto vydrželo déle, zalijeme jej olivovým olejem až po okraj. Výborné je na těstoviny, jako dip nebo jako výrazná pomazánka na pečivo.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.