Česká kuchařka získala 84. místo
Rodinné stříbro nejen u nás, ale i celosvětově. Kuchařka Vaříme zdravě, chutně a hospodárně od Jozy Břízové se umístila mezi stovkou nejlegendárnějších kuchařek z celého světa.
„Přestože denně vychází nespočet nových kuchařek, těchto 100 legendárních titulů představuje nadčasové poklady. Nejenže formovaly kulinářské tradice, ale také zanechaly trvalé dědictví ve světě kuchyně,“ uvedl gurmánský server Taste Atlas, který žebříček spolu s americkým prodejcem knih Amazon sestavil. Na 84. místě najdeme The Czechoslovak Cookbook, tedy Československou kuchařku z roku 1965, která je adaptací Vaříme zdravě, chutně a hospodárně od Jozy Břízové z roku 1952.
Žebříček vede kniha Le Guide Culinaire od legendárního francouzského kuchaře Auguste Escoffiera z roku 1921. Stříbrnou příčku obsadila Joy of Cooking (1931), tedy Radost z vaření, od americké autorky Irmy S. Rombauerové. Třetí bylo Mastering The Art of French Cooking (1961), tedy Zvládněte umění francouzské kuchyně.
