Bývalý žák vraždil na základní škole na Slovensku: MSTIL SE ZA ŠIKANU? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Bývalý žák vraždil na základní škole na Slovensku: MSTIL SE ZA ŠIKANU?

U školy už je pietní místo.
U školy už je pietní místo. (Foto ara)

Bylo motivem běsnění Ivana Č. (†22) v jeho bývalé škole kruté dětství? Podle jeho spolužáků trpěl šikanou kvůli tělesnému postižení. Proč si ale zlost přišel vylít na nevinných?

Ve čtvrtek dopoledne přišel do Spojené školy Vrútky (spojuje mateřskou a základní školu gymnáziem) a rozbil sklo, aby se dostal dovnitř. Vpadl do nejbližší učebny, kde pobodal dva čtvrťáky a ředitelku. Záhy se dal na útěk. Postavil se mu školník se zástupcem ředitelky Jaroslavem Budzem (†62), Ivan se však nemilosrdně oháněl nožem. Pak už dorazila přivolaná hlídka. „Vůči útočníkovi použili policisté zbraň, poté útočník zahynul,“ uvedla policie. Dostal to rovnou do srdce. Dva zasahující byli také raněni – ovšem odraženými kulkami. Zástupce Budze zdravotníci už zachránit nedokázali, ředitelku museli doktoři dvakrát operovat kvůli těžkým ranám v hrudníku a břiše. I jeden žák skončil na jednotce intenzivní péče, oba už včera byli stabilizovaní. V dětství prý spolužáci Ivana týrali, a to kvůli rozštěpu rtu a chudým poměrům jeho rodiny. „Plivali po něm, kopali ho, nadávali mu, vysmívali se,“ uvedla na Facebooku jeho údajná spolužačka. „Šikana byla na denním pořádku.“ On prý neměl u nikoho zastání, jen tiše trpěl, někdy plakal. „Byl to velmi klidný člověk, jeho jednání si vůbec nedokážu vysvětlit,“ řekl reportérům Plus Jeden Den Jozef, který se označil za Ivanova nejlepšího kamaráda ze základky. „Ale když ho něco naštvalo, nedal se zastavit, dokázal se skutečně rozzuřit. Občas se i pral,“ uvedl s tím, že po škole už se nevídali.

Podmínka a psychiatrie
Nebylo to poprvé, co ohrožoval lidi nožem. Loni na vlakové stanici Vrútky ho vytáhl na výpravčího a vlakvedoucí, za vyhrožování dostal osmiměsíční podmínečně odložený trest. Podle policejního prezidenta Milana Lučanského se léčil na psychiatrii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.