UŽ ROSTOU: Velká mapa hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

UŽ ROSTOU: Velká mapa hub!

Vášeň pro houby zdědily po tatínkovi i děti.
Vášeň pro houby zdědily po tatínkovi i děti. (Foto čtenáři Aha!)

Prší, teploty stoupají. Takové podmínky pro houbařské eldorádo nebyly posledních deset let! Přesvědčil se o tom i Peter Alžo (37) z Nového Boru, který vyrazil do šumavské přírody se svými dětmi.

Jen co rodina vkročila do lesa, vykoukly na ně první osikáče. „Moc jsme na úspěch nevěřili, protože v tomhle regionu je na hřibovité houby normálně ještě brzy. Letos naštěstí počasí přálo,“ pochlubil se Peter. Vášeň pro houbaření zdědily i jeho děti Verunka (9) a dvojčata Pavlík a Péťa (oba 11). „Moc rádi sbíráme. Chodíme pravidelně od června až do listopadu. Hned ze začátku sezony se nám podařilo najít tolik krasavců,“ popsali nadšeně mladí houbaři. Hříbky nakonec naplnily dva pekáče. A co s úlovky provedou? „Máme je rádi na jakýkoliv způsob, u dětí však vyhrávají řízečky,“ uzavřel tatínek.

Hrst klouzků za 15 minut
Plnou hrst klouzků našla i Sofinka (8), která houbařila s babičkou Jitkou Pivodovou (59) na Kutnohorsku. Stačila jim k tomu patnáctiminutová procházka lesem. Že v okolí Kutné Hory rostou, může potvrdit i čtenář Aha! Jiří. „Vláhy je dost, teď budou i teplejší noci,“ libuje si Jiří. Hříbků, babek, sameťáků i klouzků našel s pomocí pejska Lumpíka plnou krabici.

Mykolog Libor Hejl: Podmínky jsou ideální
Jarní druhy hub letos rostly kvůli suchu spíše neochotně, nyní se ale situace změnila a začínají žně. Kde houby hledat, to nám poradil mykolog Libor Hejl. „Rostou nejvíce v regionech, kde prší, a především na loukách a okrajích listnatých lesů. V těch jehličnatých je zatím ještě chladno,“ vysvětlil Aha! Libor Hejl. Vedle pečárek a žampionů rostou kupodivu i podzimní druhy jako klouzek. „Příroda překvapuje, díky dešti jsou ideální podmínky pro jejich růst,“ dodal Hejl s tím, že v některých lokalitách se objevují i hřiby hnědé nebo kováři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.