MEGA změna POČASÍ a... Velká radost houbařů!

Poslední sněhové vločky a sbohem, zimo! Zatímco včera jsme ještě kroutili hlavou nad sněhovou nadílkou, už se pomalu můžeme těšit na jarní teplé počasí. Stupínek po stupínku se oteplí až na 20 °C!
„Arktické proudění, které se do Česka dostávalo v první polovině týdne a do Česka vrátilo zimu v plné síle, bude postupně slábnout. Středa tak udělá definitivní tečku za zimním počasím,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty nyní půjdou rychle nahoru a o víkendu naměříme až 18 °C. V pondělí by pak měla být slibovaná dvacítka. „Zima už se v dubnu nevrátí,“ slibuje Honsová.
Houbaři nosí z lesů plné košíky kačenek
Vyrazit do přírody a z lesa si přinést košíček hub není v těchto dnech až takový problém. Své o tom vědí zkušení houbaři, kteří si nosí domů kačenky a smrže. Tyto houby vítají v kuchyni zkušení kulináři.
Právě kačenka česká je totiž výtečná jarní houba, které se v těchto dnech daří. Podle odborníků těmto houbám nesvědčí větrné počasí a sucho, to rychle zasychají. Nevadí jim ale lehčí ranní mrazíky a nižší teploty obecně. Několik teplých dní po sobě jejich růst zarazí. Současné počasí jim zatím nahrává. Zkušení houbaři vědí, že se z kačenek dají připravit skvělé pokrmy. Marcela Beránková na ně vyrazila do lesa u Štrbic na Teplicku, kam chodí často. A na co je nejčastěji používá? Na polévku, do rizota, pod maso i do omáčky. „Jsou vynikající a je jich čím dál více. Z těchto jsem udělala dršťkovou polévku a boule jsme měli všichni až za ušima,“ dodala houbařka.