Jakub Vevera (40) z Brodku: Vidí jen světlo a tmu, ale… Pro úřady je málo invalidní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jakub Vevera (40) z Brodku: Vidí jen světlo a tmu, ale… Pro úřady je málo invalidní

Obrnou zkroucenému muži dělá chůze velké problémy, o zrak přišel v inkubátoru.
Obrnou zkroucenému muži dělá chůze velké problémy, o zrak přišel v inkubátoru. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Hned po narození v inkubátoru kvůli nesprávné péči oslepl, pak se přidala mozková obrna. Matka ho odložila do kojeneckého ústavu. Jakub Vevera (40) z Brodku u Prostějova je pro úřady ale málo invalidní.

Vidí jen světlo a tmu, pohybuje se velmi obtížně a zcela mu chybí jemná motorika v rukou. „Sám bez pomoci nikam nedojdu. Nenamažu si chleba máslem, nesložím si tričko,“ popsal Aha!. „Nebýt maminky (adoptivní matka, pozn. red.) a táty, kteří ze mě vypiplali člověka, tak bych byl v ústavu. Skončili tam mí kamarádi a vím od nich, že tam dobře není,“ stýská si Vevera.

Potřebuje pomocníky
Kontakt se světem udržuje díky počítači ovládanému hlasem, čte knihy v Braillově písmu. „Hodně poslouchám i zvukové knihy a časopisy, zajímám se o sport. V rámci možností chodím zpívat s postiženými,“ řekl Vevera. Neustále ale potřebuje mít někoho k ruce.

Rodina je zázrak
Aby jednou nemusel do ústavu, připravuje mu adoptivní maminka, která ví, že tu věčně nebude, bydlení u jednoho z mužových bratrů. „Pak se o mě bude starat bratr a jeho rodina. Je to ale obrovská časová, psychická i finanční zátěž. Práce takřka na plný úvazek. Ještěže mám tak skvělé příbuzné. Kdybych měl žít sám, tak na nejrůznější asistenty nemám peníze a musel bych být v ústavu.“

Rozhodnutí od stolu
Do roku 2013 měl přiznán nejvyšší (čtvrtý) stupeň invalidity. Pak mu ho úřady snížily na druhý. „Žalovali jsme ministerstvo práce a sociálních věcí a nakonec mi to museli zvýšit alespoň na trojku,“ konstatoval Jakub Vevera. Nyní, protože jeho stav se zhoršuje, požádal znovu o přiznání čtvrtého stupně. „Aniž by mě kdokoli viděl, mou žádost zamítli. Mám prý nějaké zbytky světlocitu a netrpím těžkou mentální retardací,“ uvedl. Nepomohlo ani odvolání. „Za tři měsíce budu moct podat novou žádost, tak ji podám. A v případě zamítnutí podniknu patřičné právní kroky,“ řekl Aha!.  Úřady na dotaz jen uvedly, ať si podá novou žádost...

Víte, že...
...Jakub Vevera bere příspěvek na péči ve výši 12 800 Kč? V případě přiznání plné invalidity by se mu zvýšil na 19 200 Kč. Za lůžko v ústavu ale stát zaplatí na 30 tisíc.

Rozhýbat soukolí
„Já nechci žebrat o milodary. Ale říkám si, že se třeba zveřejněním mého příběhu někde něco pohne. Že si někdo uvědomí, jak je český sociální systém špatný. Místo aby stát podporoval handicapované, aby žili v rodinách či samostatně a najímali si pečovatele, raději upřednostňuje ústavní péči,“ řekl Jakub Vevera.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.