25 starostů stanulo před soudem: Chtěli peníze za povodně...jenže nepršelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

25 starostů stanulo před soudem: Chtěli peníze za povodně...jenže nepršelo!

Po výzvě soudkyně usedli starostky a starostové na lavici obžalovaných.
Po výzvě soudkyně usedli starostky a starostové na lavici obžalovaných. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Až 12 let vězení hrozí starostům, kteří měli podle obžaloby podvádět při žádostech o dotace. Celkem 25 funkcionářů a dva podnikatelé v letech 2009 až 2010 požadovali peníze po Ministerstvu pro místní rozvoj na opravy škod vzniklých přívalovými dešti a povodněmi. Pršet ale nemělo.

Problém je, že se podle meteorologů v těchto obcích žádná živelná pohroma nekonala. S tím ale obžalovaní nesouhlasí. Desítku z nich si zavolala soudkyně krajského soudu. „My máme velké území. To neznamená, že když neprší na jednom konci obce, nemůže pršet na tom druhém,“ vysvětlila starostka Liběšic Alena Knobová.

Její kolegové z jiných obcí na Litoměřicku, Děčínsku, Teplickua Ústecku jí dávají zapravdu, stejně jako podnikatel Petr M. Ten spolu s Vlastimilem H. zpracovával pro jednotlivé radnice žádosti o dotace. „Už si nevybavuji, jestli jsme je oslovili my, nebo nám sami nabídli svoje služby,“ bojuje s pamětí starostka Knobová. 

Celkovou škodu vyčíslilo ministerstvo na 125 milionů korun.

Už za to seděli

Podnikatel Petr M. dostal v minulosti za zkreslování údajů v žádostech o dotace čtyřletý nepodmíněný trest. Ani starosta Huntířova, Josef Záruba, nemá čistý trestní rejstřík. Za podobné machinace z roku 2007 mu dal soud dva roky se čtyřletou podmínkou.

Kdo je obviněn?

Případ je řešen v několika vlnách, v té současné figurují: Jaroslav Hampl – místostarosta Poříčan, Alena Knobová – starostka Liběšic, Marie Kubíková – starostka Vlastislavy, Věra Petrů – starostka Ploskovic, Jaroslav Pok – starosta Moldavy, Tomáš Trvdík – místostarosta Moldavy, Milan Urban – starosta Peček, Josef Záruba – starosta Huntířova. Tři další už zemřeli.

Podnikatel Petr M. v minulosti dostal za podobné machinace čtyři roky. **páska

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.