Dva Češi dostali včera od soudu nejvyšší možný trest: DOŽIVOTÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dva Češi dostali včera od soudu nejvyšší možný trest: DOŽIVOTÍ!

Zdeněk Hrbáč se ke svému činu přiznal. Rozsudek si vyslechl za 20 minut.
Zdeněk Hrbáč se ke svému činu přiznal. Rozsudek si vyslechl za 20 minut.

PRAHA - Zvrhlíci dostali doživotí! Surovými činy dvou násilníků se včera zabývali soudci. Zatímco v německém Bonnu padl trest velmi rychle, neboť český automechanik Zdeněk Hrbáč se k vraždě školačky (†14) přiznal, spravedlnost v případě Jaroslava Steinbauera si dala pořádně načas.

Zvrhlíci dostali doživotí! Surovými činy dvou násilníků se včera zabývali soudci. Zatímco v německém Bonnu padl trest velmi rychle, neboť český automechanik Zdeněk Hrbáč se k vraždě školačky (†14) přiznal, spravedlnost v případě Jaroslava Steinbauera si dala pořádně načas. Až včera byl odsouzen za vraždu z roku 2003. Mezitím už stačil zabít další studentku (†16).

Německo: za jednu vraždu
Homosexuál znásilnil školačku

Německý zemský soud v Bonnu odsoudil českého občana Zdeňka Hrbáče (26) na doživotí za znásilnění a brutální ubodání dívky (†14). Český automechanik se po zatčení letos v září k činu přiznal.

Hrbáč žije již několik let v Německu. Na konci srpna u autobusové zastávky v Königswinteru u Bonnu přepadl nezletilou Hannah a na nedalekém autobusovém parkovišti, kde pracoval, ji znásilnil.
Později policii řekl, že k činu jej dohnala touha poznat sex se ženou, který jako homosexuál neměl možnost nikdy zažít. Po znásilnění však dostal strach a dívku dvanáctkrát bodl nožem.

Na jeho stopu přivedly německou policii dva týdny po spáchání vraždy výsledky testu DNA ze vzorku slin, které se shodovaly se stopami cizí DNA na oběti.
Soud s mladým Čechem začal na konci listopadu. Hrbáč ve své výpovědi znovu potvrdil přiznání a vyjádřil lítost nad svým činem. Kvůli jeho doznání trvalo jednání soudu jen krátce a rozhodovalo se hlavně o výši trestu.

Česko: za dvě vraždy
Uškrtil i druhou mladou dívku

S nečekaným trestem odcházel včera od Krajského soudu v Českých Budějovicích Jaroslav Steinbauer (35). Soud ho shledal vinným z uškrcení Veroniky Fáčkové (24), jejíž tělo našel svědek v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka.

Steinbauer byl již dříve z vraždy obžalován, pro nedostatek důkazů byl ale zproštěn viny. Případ byl znovu otevřen letos v červnu na žádost státní zástupkyně. „Tehdy se objevily nové možnosti důkazních prostředků, které se ukázaly jako opodstatněné,“ řekl soudce Daniel Prouza.

Veroniku Fáčkovou Steinbauer uškrtil, aby se zmocnil jejího mobilního telefonu, který pak prodal v bazaru. Recidivista v době, kdy začal proces, už seděl ve vězení, kde je doteď. V dubnu 2004 uškrtil u řeky Malše studentku (16), kterou našel tři dny po činu rybář. Steinbauer jak s mladičkou studentkou, tak i s druhou zavražděnou krátce chodil.

Doživotní tresty Čechů v cizině
  • Duben 1998 – Německo:
    Miroslava Kukacková (71) nechala zavraždit svého německého manžela.
  • Listopad 2000 – USA:
    Václav Plch za brutální vraždu černošské matky pěti dětí.
  • Únor 2002 – Řecko:
    Milan Lesniak a Bronislava Paclová za pašování heroinu. Později soud tresty zmírnil.
  • Červen 2004 – Švédsko:
    Patrik Dvořák zavraždil českou studentku. V Česku si odpyká 15 let.
  • Září 2004 – Německo:
    Český občan za vraždu německého učně (17) sedmi výstřely z pistole.
  • Září 2006 – USA:
    Martin Novotný odsouzen za vraždu své brazilské přítelkyně.

Autor: (ČTK, mp)
Foto pro Aha! – Martin Průša, ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.