Hořká sezona bistra v Děhylově na Opavsku: Nejprve covid, teď povodeň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hořká sezona bistra v Děhylově na Opavsku: Nejprve covid, teď povodeň!

Provozní Petra Krupová a dolní terasa pod vodou. Za ní rozvodněná Opava.
Provozní Petra Krupová a dolní terasa pod vodou. Za ní rozvodněná Opava. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Moravu nesužuje jen koronavirus, ale také povodně. Tak zlé časy tady snad ani nepamatují. Sotva restaurace Loděnice u Děhylova na Opavsku musela omezit provoz kvůli nákaze, přišla další další spoušť – záplavy! „Je to složité,“ hlesla jen provozní Petra Krupová (40).

Zatopená spodní terasa, zatopené pódium, kde o víkendech hrají folkové kapely. Lidé z oblíbeného výletního bistra si zoufají. „Taková velká voda tady byla naposledy v roce 2002. A předtím při velkých povodních v roce 1997,“ vylíčila Petra Krupová.

Zachránili, co mohli

Rozbouřená řeka Opava u Děhylova překonala břehy a rozlila se do krajiny. „Už ve středu to nevypadalo dobře, večer už bylo jasné, že nás voda vytopí. Byli tu i hasiči, ale nikdo nemohl nic dělat, jen čekat, kde se voda zastaví,“ řekla provozní. Voda nakonec dosáhla až na horní terasu. Včera ráno začala pomalu opadat, přesto se do odpoledne proháněla stále areálem Loděnice. „Naštěstí jsme vyklidili včas lavice. Ale trampolínu a deštníky jsme bohužel nezachránili,“ krčí rameny Krupová.

Útrata od zvědavců

Po koronavirové pandemii je povodeň pro podnik další rána. „Otevřeli jsme původně výdejní okýnko, jenže přes vodu se k němu nedá dostat. Tak jsme zřídili na opačné straně u cesty malý stánek. Tržbu nám dělají lidé, co se přišli podívat na rozvodněnou řeku,“ uzavřela s hořkým úsměvem Petra Krupová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.