Lokální povodně v Česku. Šilheřovice na Opavsku: Zaplaveny hned dvakrát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lokální povodně v Česku. Šilheřovice na Opavsku: Zaplaveny hned dvakrát!

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť.
Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. (Foto pro Blesk - Markéta Machallová)

Extrémně deštivé dny pořádně potrápily Česko, způsobily lokální povodně, které byly příčinou velkých škod. Podle meteorologů Česko zlepšení ovšem v dohledné době nečeká a deštníky budeme nosit až do konce května. Velkou paseku nadělala velká voda také v Šilheřovicích na Opavsku.

Bláta po kotníky. „Jako za války,“ povzdychla si Hedvika Procházková (92) z Šilheřovic na Opavsku. Dvoudenní vytrvalý déšť tam přidělal lidem nemalé starosti. Když uklidili po první vlně povodní, přišla druhá. „Ale hasiči jsou šikovní, pomáhají mi,“ dodala pro deník Aha! babička. Voda s bahnem z okolních polí i z potoka jí zaplavila sklepy, stodolu i garáž a zničila pomalu celou zahradu. Ta se na chvíli změnila v malé moře.

Na bláto s lopatou

„Hasiči hned večer přijeli a vodu odpouštěli, ale bláto zůstalo. To musí ven lopatou,“ podotkla Kristýna Štěpánová, která na seniorku dohlíží. Podle paní Hedviky to není poprvé, co jí liják přinesl takové nepříjemné nadělení. „Nejhorší to však bylo právě za války, to tady po cestě valila voda proudem, měli jsme ji až nad kotníky,“ líčila babička. I přesto neztrácí optimismus. „Jsou horší věci, hlavně, že jsme zdraví,“ usmála se. Tak jako u Procházků se perou s blátem po celých Šilheřovicích. „Lidé ho měli naštěstí jen ve slepích, nevím o nikom, komu by bahno a voda zničila obytnou část domu,“ zmínila pak ještě Kristýna a vrhla se do práce. Jako ostatně všichni v obci.

Tuny bláta odváželi cestáři,  voda zatopila i výtah!

Velká voda se nevyhnula ani Třinci. Již druhý den odstraňují cestáři následky přívalových dešťů. Z komunikací, propustků, parkovišť a dalších ploch odvezli tuny bláta, listí, větví a dalšího nepořádku. „Na mnoha místech stéká z polí ornice přímo na silnice, někde bylo bláta až téměř po kolena,“ uvedl mistr cestářů z firmy Smolo Michal Brudny. Podle mluvčí třineckého magistrátu Šárky Szlaurové způsobily silné deště problémy v několika městských částech. „Voda se valila z polí k rodinným domům, odnesly to zahrady, sklepy a na sídlišti zatopila voda šachtu výtahu v panelovém domě,“ dodala mluvčí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.