Bez Matějské pouti poprvé po 426 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bez Matějské pouti poprvé po 426 letech

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Michal Protivanský, Martin Sekanina)

Matějská pouť své kolotoče v Praze letos na jaře neroztočí. Poprvé po 426 letech. Tuto lidovou zábavu nezastavily mohutné povodně, ba ani světové války. Sklonila se až před pandemií koronaviru. Je tu ale ještě pro letošek naděje. Pouť by se mohlo na pražském Výstavišti konat ještě v létě.

Už za pár dnů měla na holešovickém Výstavišti vypuknout 426. pouť v pražské historii. Sem každoročně mířilo tisíce natěšených lidí. Poprvé v historii však Matějská pouť nebude. Kolotoče se neroztočí, klobásky nezavoní! „K rozhodnutí jsme došli po řadě jednání s vedením Výstaviště, českými i holandskými partnery,“ řekla Aha! za organizátora Eva Kočková. Nikdo si netroufá odhadnout vývoj pandemických opatření.

„Příprava pouti je časově náročná, není ani jisté, jestli by se k nám dostali zahraniční provozovatelé,“ uvedla Kočková. „Pokud to situace dovolí, jsme připraveni v létě spustit alespoň menší verzi, takzvané Zábavné městečko, jako loni,“ prozradila s tím, že atrakcí by tu mohlo být více, než minulý rok. Dodala ale také, že na vývoji pandemie záleží, jestli se uskuteční alespoň podzimní pouť. „Stejně jako jiní pořadatelé bychom i my rádi uvítali návštěvníky a do složité doby přinesli více zábavy. Kdy se tak stane, je v rukou vlády,“ dodala Kočková.

Nespláchla ji válka, ani povodeň

Že situaci způsobenou pandemií koronaviru pouť nezažila v celé své dlouhé historii, řekl Aha! šéf organizátorů Václav Kočka nejml.. „Když jsme se ptali dědy (Václav Kočka nejstarší – pozn. red.), vzpomínal, že pouť nezastavila ani druhá světová válka. Nápisy byly v němčině, ale to bylo všechno. I povodně, které do Prahy vtrhly v roce 2002, město zaplavily až po skončení pouti, nijak ji neohrozily.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.