50 let od největší jeskynní tragédie: Výzkumníky zabila blesková povodeň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

50 let od největší jeskynní tragédie: Výzkumníky zabila blesková povodeň

50 let od největší tragédie v historii české speleologie .
50 let od největší tragédie v historii české speleologie . (Foto pro Aha! – Milan Šlechta, Jiří Komárek, Vojtěch A. Gregor.)

Snažili se ukrýt před stoupající hladinou podzemní řeky... Marně. Přesně 
50 let dnes uplynulo od největší tragédie v historii české a moravské speleologie. 29. srpna 1970 v jeskyni zemřeli amatérští speleologové Milan Šlechta (†26) a Marko Zahradníček (†27).

Oba muži zemřeli při zkoumání Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Průzkumníkům, kteří se snažili objevit, kde pramení proslulá podzemní říčka Punkva, se stal osudným náhlý přívalový déšť.

Valily se masy vody

Šlechta se Zahradníčkem se do jeskyně spustili osudného dne ráno. Už v poledne však začalo pršet. Podobné přívaly deště neviděli v krasu místní půl století. „Punkva pod Macochou strhávala i zaparkovaná auta a před propadáním Bílé vody v Nové Rasovně stoupla hladina o více než 10 metrů,“ popisovali tehdy místní.

Hledalo je 600 lidí

Jeskyňáři se rozhodli k návratu, kamarádi s nimi ale po chvíli ztratili spojení. „Nejspíš se snažili ukrýt v dvoumetrovém komínku ve stropě chodby, kde je zastihl příval vody,“ domnívali se jejich kolegové. Záchranné akce se účastnilo 600 lidí. Jeskyňáře našli mrtvé 2. září 1970. Jeden visel za přilbu, druhý ležel na dně chodby připoutaný ke svému druhovi lanem.

Víte že...

...Milanu Šlechtovi se stala osudnou jeskyně, kterou rok před svou smrtí s přáteli senzačně objevil? Jeho bratr Jiří zemřel v jiné jeskyni o pět let dříve...

Poslední minuty života

Oba speleologové byli telefonicky v 17.30 hodin informováni o silném vzedmutí vody v celé oblasti. Podle kolegů hlásili, že mají k dispozici prostor asi 2,5 metrů od hladiny. Další relace byla domluvena na 20. hodinu, ale z Amatérské jeskyně se nikdo nepřihlásil. Předpokládalo se, že se uchýlili do vyšších prostor nad hladinou vzdutých vod, a tím, že mají s sebou dostatek jídla, spací pytle i další výzbroj, jsou v relativně příznivých podmínkách.

Zrádná a tajemná

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor téměř 35 kilometrů. Protéká jí Sloupský potok, Bílá voda a Punkva. Systém sahá až do propasti Macocha a tvoří jej chodby, připomínající tunely. Uvnitř jsou rozlehlé dómy s krápníky, část podzemí je zatopená. Systém není zcela probádaný. Po tragédii tam nikdo nesměl 23 let vkročit. Jeskyně je tajemná a zrádná...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.