Smutný osud milovaného domu Slávky Budínové (†78): Kvůli sporům klenot Prahy chátrá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutný osud milovaného domu Slávky Budínové (†78): Kvůli sporům klenot Prahy chátrá!

Dům Slávky Budínové stále čeká na záchranu.
Dům Slávky Budínové stále čeká na záchranu. (Aha! - Martin Přibyl, archiv Likérky Rudolf Jelínek, Profimedia.cz)

Na pražském Klárově stojí dům, který patří mezi nejkrásnější stavby této části metropole. Není zajímavý jen svou polohou a architekturou, ale také tím, že v něm žila slavná herečka Slávka Budínová. Bohužel, teď to vypadá, že z domu by se brzy mohla stát ruina. Za vším je poněkud šílený spor…

Po smrti herečky vypukla o dům válka. Budínová totiž dům odkázala svému kamarádovi Rudolfovi Příhodovi, který ho za astronomických 60 milionů prodal likérce Rudolf Jelínek. To pochopitelně rodina herečky nesla s nelibostí, ale nemohla s tím udělat prakticky vůbec nic. Dům, který patří mezi klenoty Klárova, teď ale leží ladem a stalo se z něj místo duchů. Nový majitel, tedy likérka, totiž vede spor s Prahou 1.

Zjistilo se totiž, že ve dvoře domu je parcela o velikosti 49 metrů čtverečních, která patří první pražské městské části. A aby se likérka mohla pustit do rekonstrukce, musela by tento kousek země od úřadu koupit. Praha 1 však chce za těch 50 metrů čtverečních necelých 5 000 000 Kč. A to firma, zabývající se výrobou alkoholu, zaplatit nehodlá. Veškeré práce tak stojí, i když jsou vyřízena veškerá povolení.

„To je přes 100 tisíc Kč za metr čtvereční. Na tuhle částku nehodláme přistoupit,“ řekl Blesku generální ředitel likérky Pavel Dvořáček (41), který dodal, že jeho firma je ochotná zaplatit 1,5 milionu. Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková ale vysvětluje, že částka 4 964 750 Kč je stanovena znaleckých posudkem a vyplývá z toho, že maličkatý pozemek je na jednom z nejlukrativnějších míst hlavního města. Osud slavného domu je tak zatím ve hvězdách a pomalu chátrá…



Přečtěte si
majojo
8. 10. 2013 • 10:21

Co vyšiluješ? Jelinek je a byla česká firma a jestli to chce dát do pořádku, kdyyž stát na to "nemá", tak proč ne? A myslím, že paní Budínové by to, že z jejího domu je muzeum alkoholu, rozhodně nevadilo.

prroud
7. 10. 2013 • 20:45

Timhle zpusobem prijdeme jako stat o vsechny pamatky,ktery se neprodaly nebo nezasmelily nekomu kdo se o ne postara sam,potomkum zustanou dluhy a kralikarny.......Narodni dedictvi patrici nam vsem melo zustat statu(tedy nam) a mel se o ne adekvatne postarat! Ze nema z ceho? No jisteze nema,kdyz vsechno zasmelil a rozprodal,nema nikde vejdelek,tak se hospodari!I duchodce by nejradeji strilel a nechaval na pospas farmakoncernum,aby usetril prestoze celej zivot makali a platili! Smutna skutecnost!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.