Církev se nestará o bortící se zeď: Padají k nám kosti mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Církev se nestará o bortící se zeď: Padají k nám kosti mrtvých!

Rozbořená zeď, z níž padaly lidské kosti.
Rozbořená zeď, z níž padaly lidské kosti. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Noční můru má rodina Moravcových z chalupaření v Jeníkovicích na Hradecku – na pozemek jim padají lidské kosti! Sousedí s kostelem, jenže o opěrnou zeď se církev nestará a na zahradu se jim »sune« starý hřbitov...

„Už dřív ta zeď zničila pergolu, která stála u ní. Od té doby to místo neužíváme, mohlo by dojít i ke zranění. Ostatky, které se teď objevily, jsou nepříjemnou záležitostí,“ říká majitelka chalupy Hana Moravcová (40). Rodina o kostech informovala policii, která úlomky předala ke zkoumání, nejspíš jde o ostatky z bývalého pohřebiště z 19. století. „Volal jsem i faráři, ale odmítá komunikovat,“ dodal manžel chalupářky František Moravec (39).

Církev nic nedělá
Situace se vyhrotila po zhruba čtyřech letech žádostí chalupářů o opravu zdi. Jednali s farností v Třebechovicích pod Orebem, která kostel a pozemek spravuje. Farář Václav Loukota sliboval řešení. Jednání ale vždy skončilo tím, že na opravu nejsou peníze. Prý navrhl získat je prodejem církevního pozemku, ale to jeho nadřízení údajně zamítli. Nyní se situací zabývají. „Duchovní správce problém přehodil na nás. Připravíme vyjádření, ozveme se,“ uvedl mluvčí královéhradeckého biskupství Lukáš Peška.

Advokát Jaroslav Zuska: Poškozeným náleží náhrada škody
„Vlastníkovi rozbořené zdi občanský zákoník zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob a zároveň je povinen udržovat zeď v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Jednáním církve, resp. farnosti ve spojení s vyvalenými kosterními pozůstatky může docházet i k porušení zákona o pohřebnictví. Poškozený je oprávněn obrátit se na soud s žalobou o náhradu škody, která mu byla způsobena. Stejně se může domáhat i splnění povinnosti vlastníka, aby zeď opravil,“ uvedl Jaroslav Zuska z Advokátní a znalecké kanceláře Zuska, Kirchner.

Autor:  jp

Přečtěte si
beladona
13. 11. 2014 • 00:10

petrmetr jako vůl bys nečekal, ale jako vůl bys jednal. Zejména katolická církev chtěla restituce.Majetek zpět má, má všechny povinnosti s tím spojené. Jsi grand, chceš jim opravovat jejich majetek (samozřejmě zdarma a ve svém voolném čase ).

beladona
13. 11. 2014 • 00:04

prroud

janapi
12. 11. 2014 • 18:10

Ty chytrolíne-to by zas byl zásah do majetku vlastníka!

prroud
12. 11. 2014 • 17:04

Miliardy za restituce shrabnou,polnosti nechej znicit,lesy vykaceji a prodaji.......................na sousedy a republiku zvysoka kaslou ani se tim netajej.........jakej vidite lidi zaver????!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.