Rádce Aha!: Vyrobte si šampon doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha!: Vyrobte si šampon doma!

...
... (iStock)

Došel vám váš oblíbený šampon? Možná právě teď je ta správná doba vyrobit si svůj vlastní domácí. Ke spoustě receptů nepotřebujete ani žádné speciální ingredience a vystačíte si s přírodou, skříňkou v koupelně a s tím, co máte doma ve špajzu!

Mátový proti lupům
BUDETE POTŘEBOVAT: 4 lžíce nastrouhaného olivového mýdla, pár kapek esenciálního oleje (opět – můžete použít ten levandulový), hrst čerstvé máty, 1 hrnek vody
POSTUP: Při výrobě opět platí to, co u mateřídouškového. Počítejte, že se máta bude přes noc louhovat. Nejprve v hrnci převařte vodu, pak do ní přidejte nastrouhané olivové mýdlo a počkejte, dokud se nerozpustí. Přimíchejte vybraný esenciální olej a hrst máty. Poté nechte stát na tmavém místě do druhého dne. Přes sítko sceďte a přelijte do lahvičky.

Mateřídouškový na mastné vlasy
BUDETE POTŘEBOVAT: 200 ml vody, tekuté mýdlo (nejlépe marseilleské), 2 kapky esenciálního oleje (můžete použít levandulový), hrst mateřídoušky.
POSTUP: Počítejte, že příprava tohoto šamponu bude trvat delší dobu! Nejdříve si obstarejte čerstvou mateřídoušku. Spolu s mýdlem a olejem ji smíchejte s převařenou vodou. Nechte louhovat až do druhého dne. Pak přes sítko sceďte a přelijte do lahvičky. Skladujte na tmavém a chladném místě, nejlépe v ledničce.

Vaječný pro suché vlasy
BUDETE POTŘEBOVAT: 1 celé vajíčko, 1 žloutek, 1 lžičku medu, 1 lžíci citronové šťávy.
POSTUP: Do větší mísy vložte rozklepnuté vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek navíc, med a vymačkanou šťávu z citronu. Promíchejte. Vzniklou směs hned vetřete do vlasů, promasírujte pokožku hlavy a nechte 5 minut působit. Pak opláchněte.

Jablečno- octový pro všechny typy vlasů
BUDETE POTŘEBOVAT: ¼ šálku tekutého mýdla (doporučuje se kastilské, můžete zvolit ale také marseilleské), 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce Teatree oleje, ¼ šálku vody
POSTUP: Vodu a tekuté mýdlo smícháme. Pak přimícháme jablečný ocet a nakonec i Teatree olej. A rovnou můžete nanést na vlasy.

Kopřivový na růst vlasů
BUDETE POTŘEBOVAT: 2 lžíce sušených kopřivových kořenů, ¹⁄ hrnku tekutého přírodního mýdla, 3 kapky mandlového oleje (kokosový), 25 kapek levandulového oleje, 1 lžíci gelu Aloe Vera.
POSTUP: Nalijte do hrnce 1 hrneček vody a přiveďte ji k varu. Sundejte z plotýnky, vsypte sušené kopřivové kořeny, přikryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Přelijte přes sítko a získaný odvar nechte vychladnout. Přidejte mýdlo, oba oleje a gel. Následně celou směs důkladně promíchejte.

Pivní pro lesk a sílu vlasů
BUDETE POTŘEBOVAT: 1 šálek šamponu na jemné vlasy, ½ šálku chmelového piva
POSTUP: Odměřené pivo nalijte do hrnce a 10 minut ho povařte. Tím se odpaří veškerý alkohol, který by vlasům uškodil. Nechte vychladnout a poté smíchejte s připraveným šamponem. A je hotovo. »Výsledkem« si můžete rovnou umýt hlavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.