Mangusty nosí »parfém« pod liščím ocasem: Modelky africké divočiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mangusty nosí »parfém« pod liščím ocasem: Modelky africké divočiny

Hlídka na stráži.
Hlídka na stráži. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Elegantní postoj, štíhlé tělo, dlouhé drápky a vlastní »parfém«. To všechno mají mangusty liščí. Když je ale třeba, dokážou tyto africké šelmičky, které chová Zoo Praha, vycenit a použít i ostré zuby.

Půvab modelek nedala příroda mangustám do vínku jen proto, aby zdobily svět. Díky štíhlému tělu se obratně protáhnou norami, které obývají, a při lovu se prosmýknou i úzkými škvírami. Silnými drápy si svá obydlí také vyhrabou. K vznešenému vzezření těchto krásek afrických pouští a polopouští přispívá i jejich huňatý ocas podobný liščímu. Pod ním ukrývají svůj osobní »parfém«. „Pod ocasem mají pachové žlázy, kterými označují své teritorium,“ objasňuje zooložka Romana Anděrová. Jejich ostré zoubky, zejména dlouhé, tenké špičáky, jsou nemilosrdnými loveckými zbraněmi. „Mangusty loví malé živočichy, například ještěrky a hmyz. Zuby si přidržují kořist, aby jim nevyklouzla,“ vysvětluje zooložka.

Řeč těla

Mangusty mezi sebou kromě zvuků komunikují také pozoruhodnou řečí těla. Kdo stojí vysoko na společenském žebříčku, dává svou nadřazenost najevo tím, že se zakusuje do zátylku podřízeného. Ten projevuje šéfovi úctu tak, že ho olizuje. Když se »pohádané« mangusty chtějí usmířit, plíží se k sobě a pokládají se při tom na bok.

Ostražití hlídači

Tam, kde jsou mangusty, vždy uvidíte nejméně jednu, jak stojí na zadních na stráži a soustředěně monitoruje okolí. Jakmile hlídka zbystří nepřítele, vydá ostřejší varovný zvuk a všichni vmžiku zalezou do bezpečí nor.

Jsou společenské

Na lov se vydává každá mangusta sama, jinak ale dávají přednost společenskému životu. Mangustí rodina může mít až deset členů. Vládne jí dominantní pár, kterému se ostatní podřizují.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.