Mangusta liščí - Usmiřuje se plížením | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mangusta liščí - Usmiřuje se plížením

Mangusty liščí v přírodě obývají kopcovité a skalnaté savany jižní Afriky. Společné území si značkují, při hlídkování panáčkují a vetřelce koušou.
Mangusty liščí v přírodě obývají kopcovité a skalnaté savany jižní Afriky. Společné území si značkují, při hlídkování panáčkují a vetřelce koušou. (pro Aha! – Zdeněk Čermák)

DVŮR KRÁLOVÉ – Bohatý rodinný život si v zoo ve Dvoře Králové užívají mangusty liščí. Zoo je chová už druhý rok, letos se narodila tři mláďata. Rodinku ostražitě hlídá otec, který kvůli tomu vydrží stát dlouhé chvíle na zadních nohách, aby měl rozhled po okolí.

Mangustí rodina může mít až deset členů, všichni poslouchají dominantní pár. K dorozumívání používají zajímavou řeč těla. Například ten, kdo je vysoce postavený na společenském žebříčku, se zakusuje do zátylku podřízeného. Ten šéfa olizuje a dává mu tak najevo, že ho uctívá.

Když se mangusty pohádají a chtějí se usmířit, plíží se k sobě a pokládají se přitom na bok. Nejvíc si tyto šelmičky v zoo pochutnávají na kuřátkách, myškách, velkých červech a sarančatech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.