Lvům v hodonínské zoo se narodila čtyřčata! Smetanové nadělení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lvům v hodonínské zoo se narodila čtyřčata! Smetanové nadělení

V zoo Hodonín se narodila čtyřčata lvů jihoafrických. Tři kluci a jedna holka.
V zoo Hodonín se narodila čtyřčata lvů jihoafrických. Tři kluci a jedna holka.  (Foto Zoo Hodonín)

Zaručený magnet na návštěvníky získala hodonínská zoo. Narodila se v ní čtyřčata lva jihoafrického. Mláďata s krémově bílou barvou a teď váží přibližně stejně jako kočka domácí.

Mláďata jsou nyní v ubikaci společně s matkou a mají se čile k světu,“ řekla k trojici smetanových mládenců a jedné slečně zooložka Zdenka Vavrysová. Lvíčci se narodili 19. srpna a už mají za sebou odčervení. „Váha lvíčat se pohybuje od 2 do 2,5 kilogramu. Samec byl z bezpečnostních důvodů od samice oddělen už před porodem,“ vysvětlila Vavrysová. Mláďata budou nyní potřebovat klid. „Sklo ubikace jsme proto zatřeli barvou. Snažíme se matku zbytečně nestresovat. Pokud budou mláďata zdravá, za pár týdnů jej určitě odstraníme a zpřístupníme návštěvníkům. V plánu je také připojení samce k samici s mláďaty,“ slíbila zooložka.

Druhé potomstvo

Lvi jihoafrické chová zoo Hodonín od roku 2013, kdy získala osmiměsíčního samce z Jihoafrické republiky a stejně starou samičku z Polska. V roce 2018 se páru narodily dvě samičky, které zůstaly v Hodoníně do letošního července, nyní jsou v Litvě.

Krémová bílá barva

Důvodem tohoto zbarvení je tzv. leucizmus, což je porucha pigmentace, která způsobuje světlou barvu kůže i srsti.

8 hodin štěstí

Než se kvartet mrňousů narodil, trvalo to pořádně dlouho. Porod trval 8 hodin! Na každého mrňouse by tak vycházely dvě hodiny. Takhle to ale samozřejmě nefunguje. Nicméně po osmi hodinách štěstí byla líčata na světě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.