Cenné živiny se schovávají i pod zemí: Zkuste osvědčené recepty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cenné živiny se schovávají i pod zemí: Zkuste osvědčené recepty!

Kostival lékařský
Kostival lékařský (Foto: Profimedia.cz)

Na většině rostlin obdivujeme krásu jejich květů. To nejcennější jsou ale přitom jejich kořeny! Třeba ty z pampelišek, kuklíků či kozlíků nám mohou ulevit od bolestí zad či hlavy. Aha! vám přináší výběr několika zázračných kořínků, které můžete najít vlastně kdekoliv.

Kostival lékařský

Při čem pomáhá? Bolesti zad, modřiny, pohmožděniny.
Kde roste? Ve vlhkých nebo mokrých příkopech, na březích potoků a na loukách.
Jak ji používat? Sušené kořínky rozemelte na prášek, ten smíchejte s trochou vody a olivového oleje do husté kaše. Naneste ji na kousek látky a přiložte na postižené místo jako obklad. Nepoužívejte na otevřené rány.

Štětka lesní
Při čem pomáhá? Onemocnění kůže, dna, revma, ekzémy, bradavice, akné, chronické záněty svalů.
Kde roste? Slunečná, teplá, ale ne moc suchá místa s jílovitou půdou.
Jak ji používat? Rozdrťte tři čerstvé kořínky a zalijte je 250 mililitry vodky. Čtyři týdny uchovávejte na teplém místě, denně protřepejte. Po uplynutí doby přeceďte do tmavé nádoby. Třikrát denně si nakapejte pět až patnáct kapek do vody nebo čaje.

Pampeliška
Při čem pomáhá kořen pampelišky? Revma, dna, problémy s metabolismem, nadýmání, větry, depresivní nálady a říká se, že je dobrá i na rakovinu.
Kde roste? Na loukách, zahradách, u cest, v parcích...
Jak ji používat? Sušené kořínky nakrájejte na malé kousky a orestujte v pánvi dohněda. Kousky rozemelte a skladujte v tmavé sklenici. Pijte zalité vroucí vodou jako kávu.

Kuklík městský
Při čem pomáhá? Horečka, vnitřní i vnější krvácení, záněty dásní, průjem, hemoroidy.
Kde roste? Vlhké kraje lesů, louky a křoví.
Jak ho používat? Čajovou lžičku kořínku povařte 10 minut na mírném ohni v 250 ml mléka nebo vody. Vypijte jako čaj nebo vykloktejte (doporučeno při problémech v oblasti jícnu).

Andělika lékařská
Při čem pomáhá? Žaludeční potíže, nadýmání, větry, ústřel.
Kde roste? Ve vlhké půdě bohaté na živiny na slunečných místech či v polostínu. Jak ji používat? Při bolestech zad: Asi deset minut povařte v litru vody hrst sušených nebo čerstvých kořínků. Poté sceďte a vodu si přilijte do vany při koupeli. Při žaludečních potížích nasekejte kořen jedné rostliny, vložte do světlé lahve a zalijte 40% alkoholem. Tři týdny nechte odstát, denně protřepejte. Proceďte a nalijte do tmavé lahve. 3x denně užívejte s vodou nebo čajem 25 kapek.

Mochna nátržník
Při čem pomáhá? Průjem, krvácející rány, svědění kůže, hemoroidy, plísně, popraskané ruce.
Kde roste? Slunečné, vlhké louky a lesní mýtinky.
Jak ji používat? Kořínky nakrájejte na kousky, ve sklenici zalijte 40% alkoholem (musí být úplně potopené). Nechte uležet dva týdny, denně protřepejte. Proceďte a nalijte do tmavé lahve s pipetou. Při hemoroidech nebo popraskaných rukou rozpusťte zatepla ve 100 ml olivového oleje 20 g včelího vosku. Do homogenní tekutiny přidejte 30 kapek léčivého roztoku a použijte jako mast na postižená místa.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.