Pětimetrového obra ořezal stromolezec: Kaktus nakrájel jako okurku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pětimetrového obra ořezal stromolezec: Kaktus nakrájel jako okurku...

Stromolezec šplhá do výšky pěti metrů...
Stromolezec šplhá do výšky pěti metrů... (Foto ČTK/ R. Petrášek)

Vyrostl do úctyhodné výšky a hrozilo, že se zřítí. Pětimetrový kaktus z liberecké botanické zahrady musel oříznout stromolezec. Prý je to jako krájet okurku.

Kaktus bylo třeba zkrátit na zhruba 60 centimetrů. Hrozilo totiž, že se obr zřítí a porazí i další kaktusy ve své blízkosti. „V březnu začneme zalévat, takže byl teď nejvyšší čas,“ vysvětlila specialistka na kaktusy Pavla Pytlounová s tím, že až by kaktus natáhl vodu, převážil by se. A tak musel zakročit stromolezec Pavel Kadlec.

„Překvapilo mě, že se kaktus chová jako okurka, tak lehce to šlo zaříznout. Nebylo ani potřeba vytahovat motorovou pilu,“ popsal stromolezec. Kaktus řezal zavěšený na laně. „Je to taková pampeliška, které se nesmíte dotknout. Jsem zvyklý na stromy, kde na tu větev můžete šlápnout, opřít se, to tady nešlo,“ smál se arborista. Špičku kaktusu zkusí v zahradě nechat znovu zakořenit a do expozice kaktusů ji vrátí. Zbytek rostliny skončí v kompostu. Pahýl po začištění zůstane na místě, zahradníci věří, že obrazí.

Seřízli je před 25 lety

Podobný »sestřih« mají za sebou i některé sousední kakusy. Krátili je prý před 25 lety, když se v zahradě dokončily nové skleníky a kaktusy se stěhovaly ze starých expozic do nových.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.