Tragédie v Bohumíně: Rozdělené město! Kvůli hrůznému činu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Tragédie v Bohumíně: Rozdělené město! Kvůli hrůznému činu

Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí.
Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí. (Foto Blesk - Michal Charbulák)

Jeden by řekl, že bohumínská tragédie místní obyvatele spojí.  Opak je, zdá se, pravdou. Ve městě se sice konají vzpomínkové akce za oběti vražedného útoku žháře Zdeňka K. (54), ale provázejí je hádky a obviňování.

Jedenáct obětí šílence s kanystrem si místní na bohumínském sídlišti připomínali poprvé v úterý. S ní související smuteční jízda automobilů ale mnohé popudila. Stěžovali si na hlasité troubení, které podle nich nemělo pietní charakter. „Jedenáct mrtvých lidí, a vy troubíte jako na svatbě. Hyeny!“ napsal na sociální síti jistý Martin P.

Uctít kamaráda
Další pietu svolal na středu večer těšínský podnikatel a trenér bojových sportů Slávek Burianský (40). Byl přítelem Lukáše B. (32), jedné z obětí ohnivého útoku. „Přišel jsem uctít kamaráda, který byl rodák z Těšína. Znal jsem ho odmalička. Měli jsme ho rádi, byl to skvělý kluk,“ řekl Aha! Burianský, podle kterého se Lukáš přestěhoval z Těšína do Bohumína za láskou Lucií (†37). Právě v Bohumíně se jim narodila Melinka (†11). A všichni tu uhořeli.

Bez svolení
Vzpomínková akce však vyvolala nevoli. „Tímto bych chtěla veřejně oznámit, aby Slávek Burianský nepořádal akce. Já ani nikdo z pozůstalých mu svolení nedali. To, co dělá, je jen zviditelňování na něčím neštěstí,“ napsala na sociální síti Dagmar Očkaj, příbuzná jedné z obětí. „Pietu měli organizovat místní po dohodě s pozůstalými. Nebyli s nimi domluveni, a přesto ji uspořádali,“ řekl Aha! Jan Biháry (44), pastor bohumínské církve Dům modlitby. „Kdybychom pietu organizovali my, tak bychom se s pozůstalými domluvili,“ dodal.

Město varuje: Pozor na falešné sbírky!
Náladě mezi místními neprospívá ani fakt, že se začínají množit falešné sbírky na podporu obětí. Jednou takovou se už dokonce zabývala policie. Jedinou oficiální sbírkou je zatím ta, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj. Lidé na ni doposud poslali bezmála 300 tisíc korun. „Město Bohumín varuje před jinými neoficiálními sbírkami a transparentními účty, které se po neštěstí začaly objevovat,“ sdělila mluvčí města Lucie Balcarová a dodala, že lidé mají být velmi opatrní, kam pomoc posílají. „Pokud by se objevila nějaká další oficiální sbírka, město by o tom veřejnost informovalo,“ vzkázala.

Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí.

Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí.

Aha! exkluzivně vyzpovídalo bývalou obyvatelku místa, kde vraždil Zdeněk K.: 16 let žila v bytě obětí!
Dlouhých 16 let prožila Jana Bomská (55) v 11. patře bohumínského paneláku v Nerudově ulici 1158 v bytě č. 53. Ano, přesně tam, kde rozpoutal ohnivé peklo šílenec Zdeněk K. (54). Z toho, že zavraždil nájemníky, kteří tu bydleli po ní, je paní Jana v šoku. „Je to šílené, zasáhlo mě to strašně. Na ten byt mám spoustu nádherných vzpomínek, vychovala jsem v něm tři děti. Dva nejstarší synové v něm bydleli i potom, dokud ho neodevzdali městu,“ říká Jana Bomská. V bytě žila od roku 1991 až do roku 2006, tudíž o něm logicky leccos ví. „Jádro je z umakartu, nedivím se, že ten požár šel tak rychle. To bylo jak papír, pokud to něčím postříkal, zapálil a větralo se, vzalo to luft,“ myslí si Bomská, podle níž se sem poslední nájemníci, Lukáš (†30) s Lenkou (†30), nastěhovali před šesti lety. Vzpomíná také na své bývalé sousedy. „Pán, co bydlí vedle toho bytu, je skvělý člověk. Dodnes jsem ve spojení i s rodinou, která bydlí naproti. Navštěvovali jsme se, panovala tam velká pohoda,“ vzpomíná na poměry v patře. Pohodu bohužel vystřídala hrůza. „Jedenácté patro, jedenáct mrtvých. Hrozné,“ smutní někdejší nájemnice.

Vrahovi smrt!
Jedna z dlouholetých obyvatelek sídliště, na němž se hrůzný čin odehrál, přeje vrahovi Zdeňkovi smrt. „V kriminále ho budou krmit. Pracovat nebude. Pro takového člověka bych dala trest smrti. Prezident Zeman by ho měl obnovit,“ řekla Aha! Halina Kadlecová (56).

Rodina nejmladší oběti Honzíka V. (8) na pietním místě:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.