Tragédie v Bohumíně: Jak strážníci zatýkali pachatele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie v Bohumíně: Jak strážníci zatýkali pachatele

Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí.
Pieta za oběti žháře Zdeňka K. Ten kvůli rodinným sporům podpálil byt, kde zahynulo 11 lidí. (Foto Blesk - Michal Charbulák)

Právě oni zadrželi po šíleném žhářském útoku Zdeňka K. (54), který v Bohumíně zavraždil 11 lidí. Městští strážníci Jiří Látal a Radomír Olšák totiž dorazili k paneláku, z jehož 11. patra šlehaly plameny, jako první.

Osudnou sobotu 15. srpna měli službu strážníci Jiří Látal a Radomír Olšák. Na místo tragédie se přihnali pár minut před šestou večer a všimli si podivína s popálenýma nohama i rukama. Ihned ho zajistili.

Ohořelé ruce i nohy

Byl to Zdeněk K. (54), který se jim k podpálení bytu záhy přiznal. „Kluci tam byli do minuty. Ten člověk vycházel ze zadního vchodu toho domu a pak postával u jednoho z aut. Měl ohořelé ruce a nohy. Na místě se jim přiznal, že ten byt zapálil. Zadrželi ho a dali mu pouta. Zajistili jsme u něj zapalovač, kterým to měl údajně zapálit,“ uvedl ředitel MP Bohumín Roman Honysz.

Pomáhali i další dny

Jeden ze strážníků žháře hlídal, druhý se zapojil do zachraňování lidí. „Pomáhal hasičům z druhé strany domu, kde nafukovali záchranný vak,“ upřesnil ředitel strážníků. Poté, co k paneláku dorazila republiková policie, si Zdeňka K. od strážníků převzala. Okamžiky hrůzy, jimiž si prošli, otřásly i se zkušenými strážníky. Jejich šéf jim nabídl volno. Toho ale nevyužili, hned druhý den pomáhali ve vyhořelém paneláku znovu. Zdeněk K. tou dobou už seděl ve vazbě. Hrozí mu výjimečný trest včetně doživotí.

Žaneta dál bojuje o život

Zdravotní stav Žanety S. (49), která při žhářském útoku přišla o těhotnou dceru Nikolu (†17), další dceru Lenku V. (†17) i vnoučka Dominika K. (†9), je i nadále kritický. „Zůstává na plicní ventilaci v umělém spánku na oddělení intenzivní péče, a to ve velmi vážném stavu,“ řekla mluvčí ostravské Fakultní nemocnice Petra Petlachová s tím, že další dva popálení z bytu už byli přemístěni na standardní pokoje.



Přečtěte si
-bello-
15. 8. 2020 • 13:06

To je rómské sídliště?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.