Vrah 11 lidí Zdeněk (54): Řekl, čím ho naštvali... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vrah 11 lidí Zdeněk (54): Řekl, čím ho naštvali...

Zdeněk K. má zřejmě na svědomí požár v Bohumíně, který si vyžádal 11 životů
Zdeněk K. má zřejmě na svědomí požár v Bohumíně, který si vyžádal 11 životů (Foto INT)

Pyžamo, helma, neprůstřelná vesta a na rukou i na nohou obvazy... Tak dorazil k soudu do Karviné Zdeněk K. (54), který podpálil byt v bohumínském paneláku a zabil 11 lidí včetně vlastního syna a vnuka. Včera byl umístěn do vazby a zároveň se objevily další detaily otřesného činu.

Žháře přivezla před Okresní soud v Karviné sanitka v doprovodu policejních dodávek. O tom, že byl Zdeněk K. při svém hrůzném činu sám plameny zasažen, svědčily obvazy na obou jeho rukou i nohou. Snad i z obav o to, že by se na něm příbuzní obětí chtěli pomstít, měl na hlavě helmu a na těle neprůstřelnou vestu. Ke zrůdnému činu se přiznal, soud jej poslal do vazby. A jelikož je zraněn, odvezli jej do pražské pankrácké vazební věznice, která má nemocnici.

Koupil benzin

Dozorující žalobce Michal Król včera rovněž promluvil o detailech sobotního masakru. Žhář při něm použil benzin, který si krátce předtím koupil na čerpací stanici. Před šestou večer přišel k bytu, kde žila jeho manželka Silvie, syn Lukáš s družkou Lucií a synkem Dominikem, vrahovým vnukem. „Inicioval požár. Nedomníváme se, že byl v bytě. Zda vylil hořlavinu do bytu přes pootevřené či zavřené dveře, budou muset posoudit znalecké posudky,“ popsal Król a dodal, že v době činu byl útočník opilý.

Polil dveře

Sám Zdeněk K. o tom, co se v 11. patře paneláku stalo, mlčel. Připustil jen, že benzin z kanystru nalil pod dveře i na ně. Nic víc. Rovněž naznačil určitou lítost. „Tvrdí, že si neuvědomil, co může způsobit. Nicméně, co si o takové lítosti myslet,“ uvedl Król.

﷯Motiv? Naštval se na manželku Motivem děsivého útoku byly dlouholeté spory pachatele s jeho synem Lukášem (†30) a manželkou Silvií. Ta se po Zdeňkových výhrůžkách ze strachu odstěhovala právě k jejich synovi Lukášovi a útočníkovi ﷯bouchly ﷯saze. „Spouštěčem byla emocionálně nezvládnutá situace. Jako motiv uvádí snahu postrašit manželku a syna,“ popsal žalobce Michal Król. ﷯ Vyšetřování se protáhne Policisté útočníka obvinili z vraždy a obecného ohrožení, hrozí mu až doživotí. Vyšetřování se ale protáhne na několik měsíců, čekat se bude například na znalecké posudky. Experti musí vyhodnotit, jak se oheň šířil i kde všude hořlavina byla. Zkoumat se bude i duševní stav obviněného, podle žalobce ale nic nenasvědčuje tomu, že by měl duševní poruchu.

(+﷯FOTO DVEŘÍ JEHO BYTU A BOT) Šílencovi známí: Je to hovado od pohledu Zdeněk K. žil do zatčení v ulici Čs. armády, což je jen půl kilometru od místa činu v Nerudově ulici. Místní o něm nemluví hezky. „On byl tak spíše sám pro sebe. Stěžovával si, že mu zdrhla žena, tvářil se, jako by chtěl vyvraždit celý svět, koukalo mu to už z očí,“ tvrdí jeden ze štamgastů baru Carrabbas. „Jeho rysy byly takové boxerské, hned se nasral. Jen vím, že taky nabízel jakési klobásky, snad srnčí, jinak to bylo hovado od pohledu,“ dodal další. Dveře bytu masového vraha jsou nyní zapečetěny páskou, na chodbě se dál povalují jeho boty. „Nechceme o něm ani slyšet. Jen jsme rádi, že už je z baráku pryč, více vám k tomu neřeknu,“ zmínila jeho sousedka.

Opravovat musí odshora dolů

Do domu smrti zpátky až na Vánoce? Požárem zasažený a následným hašením poznamenaný dům včera celý den kontrolovali odborníci. Zjišťovali, kdy bude možné spustit elektřinu, plyn a vodu. Dvanáctipatrová budova je nejvíc zničená v horní části, kde hořelo. Do bytů se tu nájemníci nevrátí ještě dlouho. „Možná dvě nejnižší patra by se dala brzy připojit, ale zdi jsou ještě promočené. Nahoře to půjde v řádu několika dnů, ale možná i týdnů. Tři horní byty jsou, dá se říct totálka. Tam se hned tak někdo stěhovat nebude. Tam je to na kompletní výměnu elektroinstalace, všeho. Vidím to až tak do Vánoc,“ řekl při prohlídce stavby odborník Vlastimil Bojko a dodal, že sanace bude probíhat postupně od 12. patra dolů, aby se zabránilo znečištění jednotlivých podlaží.

Sousedka: Kdo může, jde pryč

Manželé žijící v pátém patře zasaženého domu slavili v době tragédie kulatiny mimo město. Když se vrátili, čekal je šok. Chodby plné vody, všude mour, zápach kouře, nefungující elektřina. „Všechno z mrazáku a lednice můžeme vyhodit, je to zkažené. Ale co je to proti smrti jedenácti lidí,“ popsala sousedka, která nechce být jmenována. Doma se prakticky jen otočili. „Bydlet se tu zatím pořádně nedá. Každý, kdo může, jde ke známým. Prohlédla jsem si dům až do nejvyšších pater, je to děsivá podívaná,“ popsala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.