Sestrovrah (25) znovu před soudem: Škrtil vězeňskou vychovatelku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sestrovrah (25) znovu před soudem: Škrtil vězeňskou vychovatelku!

Martin B. při příchodu do soudní síně.
Martin B. při příchodu do soudní síně. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Až výjimečný trest hrozí Martinovi B. (25). Ten loni podle obžaloby brutálně napadl vychovatelku Margitu B.(47) ve věznici Všehrdy na Chomutovsku. Mladíka prý rozčílilo, že mu nepřijela návštěva a tak ženu začal škrtit. Vychovatelka útok přežila jen díky náhodě.

Loni v říjnu čekal Martin B. návštěvu rodičů na tzv. zastávce – místě, kde vězně nikdo nehlídá. Když ale dlouho rodina nepřicházela, začala se v mladíkovi vařit krev. Svůj vztek nezvládl a utekl do blízké budovy, kde sídlí vychovatelky. „Když jsem naštvaný, nepřemýšlí mi hlava. Vyběhl jsem do patra a tam jsem se vrhnul na vychovatelku. Popadl jsem ji za krk, pak jsem si uvědomil, co dělám, pustil jsem jí a dal jsem jí ještě facku, aby se probrala. Pak jsem utekl,“ popsal před krajským soudem v Ústí nad Labem obžalovaný.

Bylo to jinak

Jenže podle poškozené Margity B., která se s mladíkem odmítla u soudu vůbec potkat, to bylo jinak. „Vešel do mé kanceláře, říkal, ať mlčím. Chtěla jsem stisknout nouzový hlásič, ale chytil mě a nepustil. Vysmekla jsem se mu a snažila se utéct, doběhl mě a trhnul k zemi. Zaklekl mě, udeřil hlavu o zem, nemohla jsem dýchat, bála jsem se, že umřu,“ vypověděla už dříve napadená.

V poslední chvíli

Když už se vychovatelka smiřovala se svým drsným osudem, ozval se na chodbě hlas její kolegyně. „Vrátila se a začala volat moje jméno. Když viděla, co se děje, okamžitě zavolala ostrahu,“ uvedla poškozená. To ženě zachránilo život. Po útoku skončila v nemocnici a ve 2,5 měsíční neschopnosti. Ani po tři čtvrtě roce není zcela v pořádku. „Stále trpí poruchami spánku, úzkostnými stavy a neurovegetativními potížemi. Dochází na terapii,“ uvedla v lékařské zprávě psycholožka Irena Faltejsková.

Jak se tam dostal?

Před soudem vyvstala otázka, jak se mohl odsouzený vězeň ocitnout sám v budově vychovatelek. „Buď kolegyně špatně zavřela dveře, když odcházela, a nebo měl u sebe něco, čím si je mohl otevřít,“ spekulovala poškozená. V té době navíc vězni čekali na zastávce bez dozoru. To se tu podle jejích slov od té doby změnilo.

Sestrovrah

Obžalovaný Martin B. si ve všehrdské věznici odpykával devítiletý trest za vraždu svojí sestry (†11). Vrazil jí nůž do krku. Zbývalo mu už posledních pár měsíců, když téměř zavraždil vychovatelku. Po propuštění z výkonu trestu tak putoval rovnou do vazby v Litoměřicích.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.