Zjistili motiv šíleného vraha Vitáska (†42): VYSTŘÍLEL ČEKÁRNU, ABY NEZEMŘEL SÁM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zjistili motiv šíleného vraha Vitáska (†42): VYSTŘÍLEL ČEKÁRNU, ABY NEZEMŘEL SÁM

Ctirad Vitásek (†42) v ostravské nemocnici zabil sedm lidí
Ctirad Vitásek (†42) v ostravské nemocnici zabil sedm lidí (Policie ČR)

Hlava nehlava střílel vrah Ctirad Vitásek (†42) v Ostravě do zcela neznámých lidí, z nichž sedm připravil o život. Rozšířenou sebevraždu připravoval dlouhé měsíce. Motivy hrůzného činu včera policisté a žalobce vysvětlili na tiskové konferenci.

Vitásek si po drobném úrazu loni v létě vsugeroval, že trpí rakovinou. I když ho lékařská vyšetření přesvědčovala o opaku, doktorům Vitásek nedůvěřoval a rozhodl se pro sebevraždu. A také pro masovou vraždu.

Naučil se střílet
Čin plánoval několik měsíců. Sehnal si pistoli a naučil se střílet. Naplánoval si, že ji použije tam, kam docházel na vyšetření. „Byla to příprava na jeho sebevraždu. Nabyl dojmu, že nemůže odejít ze světa sám tak, že se jednoduše zabije. Chtěl po sobě zanechat nějaký odkaz. Aby nebyl jedním z řady nevyléčitelně nemocných, kteří se zabili,“ řekl žalobce David Bartoš. Čin označil za rozšířenou sebevraždu.

Mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová

Video se připravuje ...

Hledal plnou ordinaci
V prosinci chodil po špitále tak dlouho, až narazil na čekárnu plnou lidí. Pálil jednu kulku za druhou. Zbraň se mu ale opakovaně zasekla, což zachránilo další přítomné před smrtí. „Měl v úmyslu se usmrtit ještě v ordinaci, ale zasekávala se mu zbraň. Proto volil alternativní způsob: odjel na místo, které mu bylo blízké, a tam nakonec v autě spáchal sebevraždu,“ dodal Bartoš.

POSLALI HO K PSYCHIATRŮM
Vitáska lékaři přesvědčovali, aby se nechal vyšetřit u psychiatra, když vyloučili fyziologické choroby. Podle expertů zkoumajících duševní stav Vitáska po jeho smrti netrpěl žádnou duševní poruchou, která by způsobovala jeho nepříčetnost. „Trpěl jen zvýšenou obavou o své zdraví. To byl základ činu, který spáchal,“ informoval žalobce Bartoš.

KDE VZAL ZBRAŇ?
Podle Kužela si muž pořídil model zbraně, který se používá ve školách a po úpravách může být funkční. Tyto dodatečné úpravy způsobily to, že se zbraň při střelbě zasekávala. Policisté nadále pátrají po tom, kdo zbraň upravil a Vitáskovi poskytl. „Úprava zbraně byla a je trestná. Nesouvisí to ale s útokem, protože on si ji pořídil už upravenou. Proto jsme to oddělili a řešíme to samostatně,“ řekl Kužel.

Vitáskova střelba: rozšířená sebevražda! Střílel, aby neumíral sám

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.