Sbírka pro pozůstalé obětí střelce Vitáska: Nemocnice vybrala 8,7 milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sbírka pro pozůstalé obětí střelce Vitáska: Nemocnice vybrala 8,7 milionu

Sestřičky z ostravské nemocnice zapalují na pietním místě svíčky za oběti střelby.
Sestřičky z ostravské nemocnice zapalují na pietním místě svíčky za oběti střelby. (Foto Blesk - David Malík)

Prožili hrůzu, teď dělají pomyslnou tečku. Tři a půl měsíce poté, co v ní vraždil Ctirad Vitásek (†42), uzavřela Fakultní nemocnice Ostrava sbírku za oběti.

Sbírka byla zřízena hned následující den po šíleném činu masového vraha Vitáska. I přes počáteční šok se v lidech vzedmula obrovská vlna solidarity. „Dárci na účet poslali přesně 8 698 320 korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Lidé posílali desetikoruny i desetitisíce. „Zapojili se jednotlivci i firmy a organizace z celé republiky,“ dodala Petlachová. S koncem března skončila i sbírka. 90 procent z vybrané částky půjde rodinám obětí, zbylých 10 % dvěma přeživším zraněným.

Střílel lidi do hlavy
Ctirad Vitásek chladnokrevně střílel lidi do hlavy a krku loni 10. prosince v čekárně traumatologické ambulance. Šest lidí zemřelo na místě, sedmá oběť pak po pár dnech v nemocnici. Po třech hodinách se Vitásek sám zastřelil na útěku.

Vyrobil si zbraň
Policie pátrá po tom, kde vzal vrah zbraň vyrobenou z řezu výukové pistole a motiv. Spekuluje se o tom, že trpěl představou, že má rakovinu a nikdo ho nechce léčit.

Přežila řádění střelce Vitáska (†42)! Odnesla to ale dalšími zraněními.

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.