Stádo divokých koní v Milovicích zachráněno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stádo divokých koní v Milovicích zachráněno!

Rezervace získala přezdívku České Serengeti.
Rezervace získala přezdívku České Serengeti. (Foto Česká krajina/ Michal Köpping)

Jatka hrozila třetině stáda divokých koní v Milovicích na Nymbursku. Záchránit je mohlo jen rozšíření unikátní rezervace, na což však bylo potřeba nastřádat dva miliony korun. Podařilo se to díky sbírce, do které i díky deníku Aha! přispěli lidé z celého Česka!

„Podařilo se vybrat dostatek peněz i v době, kdy české hospodářství prožívá ekonomickou krizi. Veřejnost ukázala, jak moc jí na dokončení rezervace záleží. Velká část darů se scházela po třicetikorunových dárcovských esemeskách nebo stokorunových příspěvcích, na záchranu rezervace tak přispěly desítky tisíc lidí,“ řekl Aha Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina. 

K definitivní záchraně rezervace již schází poslední krok: Podpis smlouvy o zápůjčce se Středočeským krajem. „Věřím, že smlouvu o zápůjčce pozemků podepíšeme v nejbližších dnech. Od zástupců vedení kraje máme opakované přísliby, že smlouvy k podpisu dostaneme co nejdříve,“ věří Dostál. Že je to otázka dní, potvrdil Aha! i Martin Draxler, radní pro oblast regionálního rozvoje. „Smlouva je ve finální fázi připomínkování obou stran. Dolaďují se poslední detaily a předpokládám, že k podpisu smlouvy dojde v průběhu tohoto měsíce,“ řekl radní.

Proč potřebovali peníze?
Už dříve krajský úřad přislíbil organizaci Česká krajina zapůjčení dalších pozemků. Vše však zbrzdily soudní tahanice s bývalým nájemcem, společností RP Mladá. Kvůli tomu nedošlo k podpisu smlouvy o zápůjčce a ochránci přírody nemohli požádat o předjednanou dotaci, potřebnou k vybudování oplocení. Proto se obrátili na veřejnost.

Pozvedli přírodu
Koně, ale i zubry a zpětně šlechtěné pratury přivezli do Milovic ochránci přírody v lednu roku 2015. Zvířata se během krátké doby postarala o to, že na zpustošeném místě začala příroda opět vzkvétat. „Objevila se tu již řada ohrožených druhů živočichů a rostlin. Bez pastvy divokých koní by z přírody zmizeli,“ říká Dalibor Dostál.

Pomoci můžete i vy!
Sbírka pokračuje. Dva miliony byly potřebné na oplocení rezervace, další prostředky pak budou nutné na napajedla, vrty na vodu. Prostředky může veřejnost darovat na dárcovském portálu donio.cz/CeskaKrajina, prostřednictvím dárcovských DMS a dalšími metodami. Informace najdete na stránkách www.ceska-krajina.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.