Statečná Kateřina (8) z Brněnska: Zachránila mamince život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Statečná Kateřina (8) z Brněnska: Zachránila mamince život!

Kačenka s operátorkou Monikou, která s ní vedla osudného večera na lince 155 životně důležitý hovor.
Kačenka s operátorkou Monikou, která s ní vedla osudného večera na lince 155 životně důležitý hovor. (Foto ZZS Jihomoravského kraje)

Předvedla odvahu, jakou by jí mohli závidět mnozí dospělí! Školačka (8) Kateřina zachránila svoji maminku, která na Dušičky zkolabovala na liduprázdném hřbitově.

Mladou ženu, která je diabetička, postihl pokles hladiny cukru v krvi a na v té chvíli liduprázdném místě zkolabovala. Dívenka okamžitě přivolala pomoc a do příjezdu záchranky dokázala plnit vše, co jí sdělila operátorka na tísňové lince. „Byla neuvěřitelně statečná. Hlídala a kontrolovala maminku, jestli dýchá a jestli se její stav nehorší,“ svěřila se operátorka Monika Klusáková. Pochvalu Kačence složili i zasahující zdravotníci. „Ženě jsme podali glukózu a její stav se rychle zlepšil. Mohli jsme ji proto předat do péče rodiny. Také já bych chtěla holčičku pochválit, zachovala se velmi pohotově a na svůj věk obdivuhodně,“ řekla lékařka Vladimíra Foralová.

Dostala maskota

Školačku pozvali jihomoravští záchranáři na svou základnu v Brně, kde se setkala a vyfotila i s Monikou, andělem strážným z tísňové linky 155. „Šikovné školačce jsme předali našeho plyšového maskota Defíka, tleskáme jí za statečnost a jí i celé rodině přejeme hlavně hodně zdraví,“ uvedla Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

Co je hypoglykemie

Pokles hladiny cukru v krvi u diabetiků se projevuje bolestí hlavy, studeným potem, pocitem hladu, poruchou jemné motoriky a později křečemi až bezvědomím. Kolaps lze odvrátit požitím kostkového cukru, džusu, sladkého moučníku či tyčinky. Trvá přibližně 5 až 10 minut, než se glukóza z přijaté potravy v trávicím traktu vstřebá do krve a projevy hypoglykemie postupně zmizí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.