Buďte kreativní a vyzkoušejte rituály: 5 tipů, jak oslavit Dušičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Buďte kreativní a vyzkoušejte rituály: 5 tipů, jak oslavit Dušičky

Na dušičky chodí lidé zapalovat na hroby svíčky
Na dušičky chodí lidé zapalovat na hroby svíčky (iStock)

Poslední říjnový víkend bude již tradičně dušičkový. Svátek všech svatý, který letos připadá na středu 2. listopadu, nám po roce nabízí prostor zavzpomínat na naše nejbližší zesnulé a uctít jejich památku. Zapálit svíčku na hrobě zesnulého je rituál, na který jsme zvyklí. Zavzpomínat a symbolicky oslavit Dušičky ale můžeme i jinak.

1. Vzpomínání nad rodinnými alby

Věnujme jedno odpoledne klidnému posezení nad fotkami blízkých zesnulých. „Vzpomínky vůbec nemusí být smutné. Vybavte si veselé historky nebo společné trapasy. Pocitům smutku nebo prožitku ztráty se ale nebraňte,“ říká Tereza Olivová, terapeutka z Poradny Vigvam.

2. Pusťte se do oblíbeného receptu

Vzpomínat na blízkého můžete i tak, že uvaříte jeho oblíbené jídlo nebo upečete dezert. Do přípravy můžete klidně zapojit i děti.

3. S dětmi si pusťte film

Děti možná dostatečně nerozumí tomu, proč rodiče objíždějí hřbitovy. Pro děti se tak hodí třeba vzpomínat na zemřelé u filmu, který tematiku hezky vyobrazuje, např. Myši patří do nebe, Coco, Hodný dinosaurus, Jack Frost, Jumanji nebo V hlavě nebo Lví král.

4. Zkuste slavit jako Španělé

„Pokud vám nevyhovují návštěvy a zdobení hrobů, klidně si vezměte příklad ze zahraničí. Osobně se mi líbí mexické pojetí Dia de los muertos – rodiny dělají doma oltáře, vystavují fotky zemřelých a vzpomínají na ně. Myšlenka, že dokud na zemřelého myslíme, tak ho tak zcela neztrácíme, vnímám jako důležitou součást truchlení. Tedy, že smrtí končí život, ale ne vztah,“ říká terapeutka Olivová.

5. Založte si vlastní rituály

„Rituály velmi pomáhají. Jsou jasně ohraničeným časem, ve kterém je prostor pro vzpomínání, ať už jsou emoce radostné, když si vzpomínáme na hezké chvíle se zemřelým, nebo mají zabarvení smutku, lítosti, bolesti, strachu,“ dodává Olivová. Zkuste si třeba přehrát oblíbené skladby zesnulého, vyrazit na výlet na místo, které měl rád, napsat mu krátký dopis nebo cokoli, co sedne k oslavám Svátku zesnulých právě vám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.