Kouzelná tradice etiopského kmene Bodi: A nejkrásnějším mužem je... Buřtík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kouzelná tradice etiopského kmene Bodi: A nejkrásnějším mužem je... Buřtík!

Všichni kluci chtějí být šampiony s vypouklými pupky, soutěžící jsou pro ně idoly jako pro malé fotbalisty Ronaldo či Messi.
Všichni kluci chtějí být šampiony s vypouklými pupky, soutěžící jsou pro ně idoly jako pro malé fotbalisty Ronaldo či Messi. (Foto Profimedia.cz)

Charismatický a izolovaný kmen od horního toku etiopské řeky Omo si zachovává své tradice. Mnohdy vskutku netradiční. Třeba soutěž krásy o největšího buřtíka!

Mladí muži se vlastně předvádějí před potencionálními nevěstami. Půl roku nic nedělají, jen se krmí speciální směsí mléka a krve. Nesmí vylézt z chýše, pracovat, mít sex. Kdo nejvíc přibere, stává se vítězem, ideálem krásy. Ne, nevyhraje žádnou cenu, ovšem může si vybírat z nejkrásnějších dívek kmene. Letí na něj.

Po vykrmení přijde na řadu samotný obřad, tlouštíci chodí hodiny v kruhu kolem posvátného stromu, ženy je polévají alkoholem, otírají z jejich těl pot do doby, než je vybrán nejtlustší a tedy nejkrásnější muž. Obřad končí porážkou krávy pomocí obrovského posvátného kamene. „Stát se tlustým mužem je snem každého Bodiho,“ říká francouzský fotograf Eric Lafforgue, který s kmenem chvíli žil. Několik týdnů po soutěži se žaludky mužů zase stáhnou, většinou se do několika týdnů vrátí jejich těla do normálu.

Víte, že...

...kmen využívá krávy jako živé infúze? Pustí jim žilou a díru, kterou udělají kopím či sekerou, zase ucpou hlínou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.