Jak Američané poslali na Hitlera Indiány | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak Američané poslali na Hitlera Indiány

Komančský indián Charles Chibitty (†83) se nemalou měrou zasloužil o úspěch Spojenců na bitevním poli
Komančský indián Charles Chibitty (†83) se nemalou měrou zasloužil o úspěch Spojenců na bitevním poli  (ara)

V dětství jej kvůli jeho původu ponižovali a trestali, nutili ho mluvit anglicky. Jakmile ale vypukla 2. světová válka, přišla Američanům jeho kmenová příslušnost vhod. Komančský indián Charles Chibitty (†83) se tak nemalou měrou zasloužil o úspěch Spojenců na bitevním poli – přenosem tajných zpráv ve svém rodném jazyce.

V Georgii nejprve absolvoval základní výcvik, poté se vyučil radistou. Spolu s 16 dalšími Komanči dostal za úkol vymyslet kódovaný jazyk, který by Němci nedokázali rozluštit. Indiáni tak vytvořili slovník z více než stovky slov svého rodného jazyka. Pokud nějaký výraz v komančtině neexistoval, opsali jej pomocí jiného. Na svou nejnebezpečnější misi si Charles počkal až do roku 1944. Tehdy Spojencům asistoval při vylodění v Normandii. „Pět mil napravo od určené oblasti a pět mil od vnitrozemí, boje jsou zuřivé, potřebujeme pomoc.“ Tak v překladu zněla jeho vůbec první zpráva.

Později se účastnil ještě několika dalších bitev, například té u St. Lo nebo v Ardenách. A jeho kódový jazyk nebyl nikdy prolomen. Hrdý indián „V Hitlerovi to muselo vřít, když poslouchal tu naši podivnou řeč,“ vzpomínal později Chibitty, který od svého kmene získal tzv. šavli jízdního důstojníka, jedno z nejvyšších komančských ocenění. Na uznání od zbytku světa si musel počkat až do roku 1999, kdy obdržel – už jako poslední žijící komančský radista – prestižní Knowtlonovu cenu. Chibitty zůstal po zbytek života aktivní v propagaci své kultury. Zdarma vyučoval komančtinu a na srazy válečných veteránů chodil zásadně v indiánských oblecích. Nikdy nelamentoval nad tím, jak se jej americká vláda marně pokoušela od jeho kořenů odstřihnout. Teprve tři roky před svou smrtí, v roce 2002, prohlásil: „V dětství mi má vlast rodný jazyk vzala, později mě o jeho vzkříšení sama požádala. Komančtina pomohla vyhrát válku a já jsem na to nesmírně hrdý.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.