Žhář neútočil poprvé! Kruté osudy hostů oslavy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Žhář neútočil poprvé! Kruté osudy hostů oslavy

Zdeněk K. (54) u Okresního soudu v Karviné. Ten rozhoduje o tom, zda jej vezme do vazby. Muž měl kvůli rodinným neshodám zavraždit 11 lidí. Na bytové dveře v bohumínském paneláku rozlil benzín a zapálil je.
Zdeněk K. (54) u Okresního soudu v Karviné. Ten rozhoduje o tom, zda jej vezme do vazby. Muž měl kvůli rodinným neshodám zavraždit 11 lidí. Na bytové dveře v bohumínském paneláku rozlil benzín a zapálil je. (Foto ČTK - Vladimír Pryček)

Snaží se vyvléknout z odpovědnosti! Zdeněk K. (54) podpálil v sobotu panelák v Bohumíně a popravil tím 11 lidí včetně vlastního syna a dalších příbuzných. Policie už ho obvinila, hrozí mu doživotí. Samotná zrůda přitom tvrdí, že rodinu chtěla jen postrašit!

Policisté včera žháře Zdeňka K. obvinili z vraždy a obecného ohrožení, za což mu hrozí až doživotní vězení. „Mohu potvrdit, že policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání. Nyní budu rozhodovat o tom, zda a kdy podám návrh na vzetí obviněného do vazby,“ řekl státní zástupce Michal Król. Útočník podle něj však začal tvrdit, že chtěl rodině jen pohrozit!

Neútočil poprvé

Muž přitom podle některých svědectví neútočil na svou rodinu poprvé. Jeho syn Lukáš K. (†30) s partnerkou Lenkou V. (†30) totiž přibližně před měsícem vyrazili odpočívat k vodě. Překvapil je tam však nečekaný host. „Zdeněk tam přiběhl se sekerou v ruce a vyhrožoval, že je zabije. Ten chlap je zrůda bez špetky citu,“ řekla Aha! kamarádka bývalé žhářovy ženy. Jiné zdroje zase hovoří o tom, že při incidentu u vody nemáchal sekerou, ale pistolí.

Rasista a násilník

Problémové chování Zdeňka K. potvrzují i další rodinní známí. „Byl to opilec, násilník a rasista. Neunesl, že jeho syn měl partnerku, která byla napůl Romka,“ vypověděl bývalý kolega Lukáše K., který si přál zůstat v anonymitě. V Bohumíně zahynulo 11 lidí. To vše kvůli patrně jen kvůli tomu, že šílence Zdeňka opustila manželka a odstěhovala se k synovi Lukášovi. Právě útočníkova žena přitom paradoxně jako jediná hořící peklo přežila a je v nemocnici.

Smutek u pietního místa

Pietní místo u paneláku v Nerudově ulici v Bohumíně se včera opět plnilo květinami, svíčkami a hračkami, které nosily především děti. Holčička, jež přišla s velkou plyšovou opicí, se neubránila slzám. „Je mi to strašně líto,“ řekla roztřeseným hlasem. 

Svědkyně: Dívka řvala o pomoc

Libuše Reslová viděla celou děsivou scénu na vlastní oči a hrůzné okamžiky z paměti jen tak nevyžene. „Slečna se držela za parapet a křičela. Lidé na ni volali, ať se nepouští, že pomoc přijde. Neudržela se a spadla dolů,“ popsala Aha! 

Popravil další rodinu

Maniak Zdeněk K. má na svědomí další kompletní rodinu! V bytě totiž zemřeli i manželé Lukáš B. a Lucie B. i s dcerou Melinkou, kteří dorazili na oslavu Lenčiných třicetin. „Lukáš byl neustále pozitivní, usměvavý a dobrý člověk, měl jsem ho rád. Miloval hudbu a odmalička tancoval. Nemůžu to pochopit, ještě pět hodin před tou tragédií jsme se spolu smáli a kecali,“ řekl jeho kamarád Nikolas Chalkidis (28).

Třetí mrtvé dítě

Maminka ho na oslavu pustila samotného Třetím mrtvým dítětem z bohumínského paneláku byl přibližně desetiletý chlapec. „Byl to malý syn mé známé, znal se s tou rodinou. Maminka mu dovolila jít na tu oslavu samotnému. Když to zjistila, tak se sesypala,“ popsal muž ze sousedství.

Psychiatr Jan Cimický: Vyskočit člověka donutí pud sebezáchovy

Vrhnout se do hloubky dvanácti pater znamená jistou smrt. Přesto to lidé při požáru v Bohumíně udělali. Podle psychiatra Jana Cimického jde paradoxně o projev pudu sebezáchovy.

Extrémní stres donutí člověka ke zkratkovitému jednání. „Pud sebezáchovy je tím nejsilnějším v lidské psychice. V kritické chvíli přebere vládu a donutí člověka udělat něco, co se za normálních okolností nejeví jako racionální,“ vysvětluje Jan Cimický, podle něhož hraje roli i snaha uniknout strašlivé bolesti. Lidé ostatně skákali 11. září 2001 i z věží Světového obchodního centra, přestože takový pád bylo zcela vyloučené přežít.

Hrál roli alkohol?

K motivům pachatele je podle Jana Cimického obtížné se vyjádřit bez znalosti jeho duševního stavu. „Bude záležet na tom, zda má nějakou psychiatrickou diagnózu, nebo ne,“ říká lékař. Obhajoba, že chtěl, rodinu »pouze postrašit«, může být buď účelová, nebo by musel mít muž velmi nízkou inteligenci. Otázka je také, zda v případu nehrály svou roli návykové látky. „Dovedu si představit, že se třeba člověk posilní alkoholem a pak mu křivdy vůči němu připadají horší a významnější a napadne ho ledacos. To ale pochopitelně není pro tak strašlivý čin omluva,“ říká Jan Cimický.

Nikola (†18) se měla na podzim stát maminkou, místo toho se vrhla z balkonu hořícího bytu Je tohle dudlík pro miminko, které se nikdy nenarodí?

Jednou z obětí bohumínské tragédie se stala i Nikola (†18), kterou svědci viděli, jak se v zoufalé snaze uniknout ohnivému peklu vrhla z balkonu v 11. patře. Mimořádně smutná je skutečnost, že Nikola byla nastávající maminkou. Termín porodu měla 3. listopadu. „S přítelem se na příchod společného miminka moc těšili,“ řekla Aha! příbuzná Nikoliny nejlepší kamarádky.

S partnerem, otcem očekávaného děťátka, však Nikola v osudnou chvíli nebyla, ani s ním podle všeho zatím nebydlela. Dle všeho žila u své sestry Lenky V. a jejího přítele Lukáše, jehož otec Zdeněk (54) smrtící požár založil. V souvislosti s těmito skutečnostmi je obzvláště skličující pohled na zídku před panelákem, která se stala provizorním pietním místem. Kdosi sem totiž včera přinesl novorozenecký dudlík. Nový, ještě nerozbalený. Byl dárkem pro miminko, které kvůli vražednému útoku šílence už nikdy nepřijde na svět?

Lukáš (†30), Lenka (†30) a jejich syn Dominik si ještě ve čtvrtek užívali prázdniny: Vrátili se z dovolené a přišlo peklo. Ona právě slavila třicetiny

Tolik radosti a spokojenosti čiší z tváří Lukáše K. (†30), Lenky V. (30) a jejich synka Dominika na fotkách z dovolené... Netušili, že se z ní vrátí jen tři dny před vlastní trýznivou smrtí. Cílem dovolené mladé rodinky bylo okolí Mořkova, kde kempovali. „V pořádku jsme dojeli,“ hlásila Lenka na sociální síti v pondělí 3. srpna hodinu po poledni. Nic netušící rodině zbývalo v tu chvíli pouhých pět dnů života. Při návštěvě koupaliště a výletu po okolí jim přitom bylo tak krásně. „Výšlap Trojačka a zasloužená večeře,“ psala Lenka večer po příjezdu. Den poté přejeli do kempu v Podhradí ve Vítkově, i tam si užili krásný kousek přírody. Než usedli k zaslouženému pivku, Lenka si pochvalovala: „Dnešní krásný výlet. Zbrašovské aragonitové jeskyně. Luxus.“ Ve čtvrtek ještě obdivovali hrad ve Šternberku. V sobotu vtrhl do jejich bytu Lukášův otec Zdeněk (54) s lahví benzinu. Mimochodem, párty, která se tu právě konala, »patřila« Lence. Slavila třicetiny...

Hasičský vyšetřovatel Martin Kafka: Plachta je bezpečná jen do čtvrtého patra

Proč šli hasiči vnitřkem domu? Proč jako první neřešili seskokové matrace? Pražský hasičský vyšetřovatel a mluvčí Martin Kafka na sociální síti odpověděl na rojící se otázky ohledně zásahu hasičů při tragédii v Bohumíně. Mnozí hasičům leccos vyčítali, ale oni dělali vše, aby uchránili další lidské životy.

Hasiči obvykle bojují jen s živlem. Tentokrát však proti nim stál žhář, jehož cílem bylo očividně zabíjet. Proto se požár rozhořel tak rychle, že hasičům prakticky nedal šanci na záchranu obětí. A dopadová matrace? „Je tak krajní, nespolehlivé a nouzové řešení, že se při požáru prakticky nepoužívá,“ vysvětlil Martin Kafka. I kdyby ji hasiči stihli připravit, nejspíš by nebyla nic platná. O čem všem hovořil?

O dopadové plachtě

„Bezpečná je tak do čtvrtého patra, pak začíná být nebezpečná pro všechny. Včetně hasičů dole.“

O průběhu zásahu

„Záchrana probíhá vnitřní částí budovy. Výškové budovy mají evakuační cesty. Máme vyváděcí masky. Je to bezpečnější a účinnější než plachta pro lidi z 11. patra.

O požáru v Bohumíně

„To, co bylo v Bohumíně, je opravdu extrémní požár, na který se nedá účinně reagovat. Není to běžný požár, ale tragédie.“

Zásah hasičů minutu po minutě

Od některých svědků tragédie se valila kritika směrem k hasičům. Ti ale tvrdí, že dělali, co mohli, a zveřejnili časovou osu, jak jejich zásah probíhal.

17:47,46 Operační středisko přijalo tísňové volání a v průběhu následujících tří minut bylo k této události ohlášeno dalších cca 10 oznámení o požáru.

17:49 Vyhlášen poplach profesionálním hasičům ze stanic Bohumín, Karviná a Orlová a dobrovolným kolegům ze stanic Bohumín-Šunychl a Bohumín-Starý Bohumín. Vyžádán byl i automobilový žebřík AŽ 53 z Ostravy.

17:50 Na místo vyjely jednotky ze stanice Bohumín, Karviná a Orlová.

17:54 Stanice Bohumín přijela na místo události jako první a hasiči ihned zahájili hasební zásah. Ve stejném čase je následovala jednotka dobrovolných hasičů Bohumín-Starý Bohumín. To už z oken šlehaly plameny a požár zachvátil celý byt.

18:01 K domu přijela třetí jednotka ze stanice v Orlové.

18:04 Na místo přijeli dobrovolní hasiči Bohumín-Šunychl.

18:06 Dojela technika profesionálních hasičů z Karviné. V prvních deseti minutách zásahu se tak na místě nacházelo 6 cisteren a 2 automobilové žebříky s celkovým počtem 28 hasičů. Během dalších minut přijely další jednotky jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů. Na místo dorazil také 53 m vysoký žebřík z Ostravy. Zasahovalo celkem 8 jednotek hasičů s 9 cisternami, dvěma automobilovými žebříky a jednou automobilovou plošinou. V jednu chvíli zasahovalo celkem 46 hasičů.

18:30 Hasiči lokalizovali požár bytu. Hašení probíhalo jak vnitřní části budovy, tak z vysunuté plošiny.

19:43 Požár byl zlikvidován a bylo zahájeno vyšetřování příčin vzniku a rychlého šíření požáru.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.