Neobvyklá akce na Odře: 200 metrů v lodích s dračí hlavou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Neobvyklá akce na Odře: 200 metrů v lodích s dračí hlavou

Závodu se účastnilo 15 posádek.
Závodu se účastnilo 15 posádek. (Foto Aha! – Tomáš Ptáčník)

Závan starověké Číny si mohli užít návštěvníci závodů dračích lodí na řece Odře ve Starém Bohumíně. Do více než 12 metrů dlouhé úzké lodi se vejdou dvě fotbalové jedenáctky.

„Kdo bude pádlovat blbě, toho přetáhnu pádlem,“ zněly z úst bubeníka poslední výhrůžky před prvním rozjezdem posádky dračí lodě ve Starém Bohumíně. V sobotu ráno se už týmy začaly soukat do dlouhých úzkých lodí ozdobených dračí hlavou na přídi. Závod na 200 metrů s sebou nesl i recesi. Tomu odpovídaly i názvy jednotlivých posádek. Při závodu se tak představily týmy jako Rychlé šípy, Dráček Soptík, Zicherka, Našrot, Bonadraci nebo Železničáři. A jak napovídají názvy, účastníci jsou třeba dobrovolní hasiči, zaměstnanci nemocnice, radnice, bohumínských podniků či vodáckých spolků.



Tradice stará 2 tisíce let
Tradice závodů sahá o dva tisíce let zpět až do starověké Číny. Novodobá historie se píše od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival v Hongkongu. Dokonce se zvažuje tuto disciplínu zavést i na olympijských hrách.

Víte že...
...do lodi se vejde maximálně 22 lidí? Jeden z nich je kormidelník, další bubeník a 20 lidí sedí s pádly po boku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.