Rádce Aha! Potíte se v dusnech? Vsaďte na len | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Potíte se v dusnech? Vsaďte na len

V létě vsaďte na len!
V létě vsaďte na len! (Foto ara)

Máte v létě problémy s pocením? Často se paříte? A zkoušeli jste se zaměřit na materiál, ze kterého je daný módní kousek, který máte na sobě, ušitý? V některých »umělotinách« se opravdu můžete cítit špatně. Proto vsaďte na len!

Jakožto přírodní materiál je len neuvěřitelně prodyšný, lehký, chladivý a na těle moc příjemný. Takže je to ideální volba právě na letní období.
Další vlastností, kterou tento materiál má, je to, že dobře absorbuje. I proto se z něj vyrábí kromě oblečení například utěrky, ručníky nebo třeba povlečení.

A lnu a jeho fantastických vlastností si všimli i velcí výrobci oblečení, kteří ho zařadili do svých kolekcí. V obchodech proto najdete lněné šaty, kraťasy, různé topy, sukně, nebo třeba i trendy kalhoty posledních dvou sezon, kterým si říká culottes.

Len nemá jen samá pozitiva, jeho nevýhodou je vysoká mačkavost, se kterou musíte počítat, a také srážlivost při praní (uvádí se, že se oblečení může zmenšit o 3 – 7 %).

...první doložené indicie o tom, že člověk používal len a lněnou látku, pocházejí z doby cca 36 000 let př. n. l. z Gruzie?

...francouzské slovo lingerie používané dnes jako souhrnný výraz pro spodní prádlo původně označoval právě lněné prádlo?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.